Даниел Палазов от СУ  „Петко Рачов Славейков“ е национален победител в СТЕМ конкурс Предстои национална конференция с доклад и издаване на книга с наградените разработки

Осмокласникът от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали Даниел Палазов е обявен за национален победител в 6-ия Национален конкурс за STEM науки в България, организиран от EDUTECHGFLAG. Младата надежда на школата WhiteHat към училището кандидатства със своя авторски проект „Умален модел на училището ми“ и безапелационно спечели първото място и званието национален победител в раздел STEM и Арт (STEАM) 2022.

Даниел подари 3D макета на директора Милко Багдасаров, който е и ръководител на школата WhiteHat, на патронния празник на училището през ноември. Момчето е работило по него в пълна тайна в свободното си време с дни, а когато бил доволен от постигнатия на екран резултат, използвал 3D принтера в СТЕМ центъра на СУ „П. Р. Славейков“. След изненадата директорът Багдасаров се поинтересува детайлно за подготовката и реализацията на проекта, заемащ вече лично място в кабинета му. Категоричен е, че трудът заслужава тази награда и дори по-високи отличия.

„Размерите на 3D модела са следните: 18 см ширина, 19,5 см дължина и около 6,5 см височина. Материалът, от който е направен, е PLA пластмаса с дебелина 0,4 см. Софтуерът, от който се нуждаех за направата на проекта, бяха програмите Blender и Creality Slicer. В програмата Blender се създават самите модели, а в Creality Slicer се изграждат процесът и алгоритъмът, необходими на принтера, за да изгради даден обект в пространството. Пластмасата беше червена, но след като принтирах модела, реших да го оцветя в реалните цветове на училището. Първо боядисах целия макет с бял спрей, след което добавих сивото в основата на сградата. Червеният цвят беше най-труден за нанасяне, защото частите, върху които стои, са прекалено малки. Моето решение на проблема беше да използвам червен лак за нокти вместо боя и намерих фина четка за нанасянето му. Принтерът, който използвах, беше Creality Cr-20 Pro. Има много тънкости по подготовката на принтера, които научих след няколко провалени опита. Няма неосъществими идеи, ако вложим достатъчно търпение, креативност и най-вече труд.“, споделя бъдещият IT специалист Даниел Палазов, който неслучайно е избрал да учи в паралелка с един от новите профили на СУ „П. Р. Славейков“ – Хардуерни и софтуерни науки.

За Дани в момента предстои подготовка на доклад за „Умален 3D макет на училището ми“ заедно с научния ръководител Милко Багдасаров, който ще изнесе на 3-та Национална конференция с международно участие “SMART STEM Образование и иновации“ 2023 г. от 13 до 15 април. Като национален победител там той  ще получи сертификат, книга STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ и златен медал. Освен това ще влезе в съревнование и за спечелване на първо място в категория STEM EXCELLENCE в името на доц. д-р Дойно Петков.

Освен Даниел в конференцията с общ доклад ще участват и други двама членове на WhiteHat – деветокласниците Сейрула Лютви и Любомир Колев. Разработката им е на тема „Специализирани клубове за развитие в STEM среди“.

В изданието STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ са включени проектите и на Даниел, и на Сейрула и Любомир.

В специализираното издание на наградените от националния конкурс учители пък ще бъде включена статията „Интерактивни учебни занятия по чужд език“ на Невена Ангелова, преподавател по английски и испански език в СУ „П. Р. Славейков“, гр. Кърджали. Одобрени статии за публикации в списание. Изданието се нарича „STEM ОБРАЗОВАНИЕ, ИНОВАЦИИ И ЗНАНИЕ“ ISSN 2815-2883. За отпечатаната статия Невена Ангелова получава не само признание, но и квалификационен кредит. Тя също ще участва в 3-та Национална конференция с международно участие “SMART STEM Образование и иновации“ 2023.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *