Опустошителното земетресение: Разказ на наши сънародници за преживяното „Трусовете продължават, има паника”, споделя един от тях

Разказ на наши сънародници за земетресението в Турция. NOVA разговаря с Ибрахим, докато той и семейството му са в колата – близо до голяма поляна, далеч от сгради. Прекарали са нощта там и се страхуват да се върнат в дома си.

„Сутринта в 4:17 ч. започнахме да се люлеем, продължи около минута и половина. Голямо земетресение. Падат някои неща от близките къщи. Сутринта валеше, излязохме на дъжда. Не знам дали ще можем да влезем, трусовете продължават. Тук има паника. На обяд пак стана второ земетресение, голямо земетресение. Още няколко апартамента се събориха. Страхуваме се да влезем”, разказа той.

Целият град Адана, който е на около 180 км от епицентъра, е навън, показва ни Ибрахим. „Хората са на улицата. Влизат вътре, за да вземат по нещо от дома си или до тоалетна. После пак излизат навън. Колите са пълни с деца, защото е студено”, добави мъжът.

Земетресението е усетено силно и в Измир.  „Гардеробът започна да се клати и така разбрах. След малко пуснах телевизията и започнах да слушам по новините, че такава трагедия е станала. Хората се разбягват наляво – надясно. Много трагично е положението, просто ми се насълзяват очите, докато гледам. Ние сме свикнали на земетресения, но такива големи не сме виждали”, посочи Сабри.

Трусът стряска и жителите в Ливан, разказва посланикът ни в Бейрут.  „Започнаха да скърцат врати, от закачалките да падат шапки, мебелите скърцаха много сериозно, клатиха се полюлеи. През нощта хората се стъписаха, всеки се качи по колите, за да бяга, за да не паднат къщите върху главите им. И се получи едно задръстване по улиците. Няма данни за разрушения и пострадали българи”, каза Боян Белев.

Не е имало предварителни индикации за силния трус, казват сеизмолозите ни. Допускат земетресението да е усетено и у нас.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *