Пламена Манолова от Дрангово завоюва златна „Лира на Орфей“ на международен конкурс в Пловдив Симона Баковска получи сребърна лира, а Радостин Ислямов поощрителна награда

Валери КОВАЧЕВ

Младите фолклорни таланти на кирковското село Дрангово, които учат в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка,  записаха поредния си голям успех. На Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“, който се състоя на 3 и 4 февруари в Пловдив, те завоюваха три отличия.

На десетокласничката Пламена Манолова журито присъди  златна „Лира на Орфей“ в направление „Народно пеене“.  Тя се представи с песните „Пиленце постро славейче“ и „Мари, Марийо“. Неин ръководител е Мария Урилска.

Осмокласничката Симона Баковска от село Яковица, която е с дранговски  корени, спечели сребърна лира. Тя изпълни песните „Заспал юнак“ и „Еднаж да дойде пролете“.  Неин преподавател по народно пеене също е Мария Урилска.

Десетокласникът Радостин Ислямов получи поощрителна награда за солово изпълнение на гайда. Той се подготвя от Щильон Неделчев.

Конкурсът се проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Председател на журито беше проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак.

Младите фолклорни надежди са откритие на Асен Михайлов,  дългогодишен художествен ръководител на Детска фолклорна група „Родопски звън“. Два дни в Пловдив той неотлъчно ги подкрепяше. Негов е приносът дранговските млади изпълнители да участват в международни и национални музикални фестивали и конкурси и да разнасят славата на Дрангово и на община Кирково.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *