Отбор по волейбол от Северен Кипър в неизвестност в района на катастрофалното земетресение в Турция

Продължават усилията за локализирането на отбор по волейбол от 15 младежи от Северен Кипър, които са били в района на катастрофалното земетресение в Турция в понеделник, съобщават кипърските медии.

Младежите са ученици от професионално училище в град Фамагуста в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР). Те били отседнали в хотел в турския град Адъяман, който беше засегнат тежко от земетресението през нощта срещу понеделник, съобщава турският кипърски сайт „Сес Къбръс“, цитиран от КНА.

Днес е било свикано заседание в кризисния център при президента на СКТР Ерсин Татар, който беше създаден заради съобщенията за множество кипърски турци, които са в неизвестност на територията на Турция.

На срещата е било решено СКТР да изпрати допълнителни машини и втора група спасители, които да участват в издирването на турските кипърски младежи.

Хотелът, в който са били младежите и девойките, е напълно разрушен. В него е имало общо 120 гости, съобщи министърът на образованието на СКТР Назъм Чавошуглу пред „Къбръс постасъ“. В развалините му са открити 10 жертви, но сред тях не е никой от спортистите. Министърът обясни, че едва днес оборудване на спасителите е успяло да достигне до района заради неблагоприятното време и затворените поради снега пътища.

Още вчера беше възстановена комуникацията с два други младежки отбора от Северен Кипър, които се намирали в зоната на земетресението.

Подобно на Турция, и СКТР обяви седемдневен траур в памет на жертвите на земетресението.

Серията от трусове беше усетена силно на територията на Кипър, но няма информации за пострадали хора и разрушения. Мнозина граждани излязоха на улиците, особено след второто силно земетресение в понеделник на обяд. Сеизмолози в Кипър изразяват опасения от възможно активиране на разломите по т.нар. Кипърска дъга след силните земетресения в Турция, които са по т.нар. Източноанадолски разлом.

Източник: Факти
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *