Сеизмолог: Няма предвестници на земетресенията, а Истанбул от 20 г. чака голям трус

  • Турция и Гърция са едни от най-сеизмичните страни в нашия регион, каза доц. Петя Трифонова

Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има достатъчно сериозни източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом – т.нар. северно-анадолския, който достига до Истанбул и който кара хората там да се подготвят за подобно земетресение повече от 20 години насам. Това съобщи в студиото на „Денят започва“ на БНТ доц. Петя Трифонова – зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география, БАН.

„Такова земетресение е очаквано, то не е очаквано от вчера и смятам, че може да се реализира, но никой не може да каже кога. Сложността за прогнозиране на земетресение е свързана с това, че при всяко предшестващите фактори са различни. Правени са много експерименти, за да се установи един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, но досега такова нещо не е намерено и не е успявано да се прогнозира земетресение“, обясни доц. Трифонова.

По думите ѝ това, което се прави в по-дългосрочна перспектива е т. нар. оценка на сеизмичната опасност. Изследват се всички възможни източници на дадена територия и се определя какво е максималното земетресение, което може да бъде реализирано там. След тези определения се съобразяват нормите за проектиране на сгради така, че те да могат да издържат на трус с подобен магнитуд.

Сеизмологът отбеляза, че Турция е една от най-сеизмичните страни заедно с Гърция в нашия регион и това е предначертано от нейното географско положение. Турската страна има добре проучена сеизмична опасност.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *