Къде и как можете да дарите за пострадалите от земетресението в Турция

България, освен че изпрати сред първите помощ на Турция на държавно ниво, организира светкавично на доброволен принцип дарителски сметки и начини за подпомагане на оцелелите и ранените. Мнозина сънародници изразиха не само съчувствие, но и желание да помогнат, а още в първите часове след бедствието се появиха не една и две възможности да го направят.

Първо откликна Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание у нас, като обяви дарителска кампания за пострадалите от тежкото земетресение в Турция.

Мюфтийството приема дарения на банковата си сметка:

Търговска банка „Д“

IBAN: BG15DEMI92401000232957

BIC: DEMIBGSF DEMIBGSF

Хората трябва задължително да посочат целта на дарението при превода на средствата.

Българският червен кръст също се задейства веднага и освен че изпрати екип от 12 спасители с 5 кучета от Планинската спасителна служба, започна кампания кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите.

Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Доброволци от Български Червен кръст също са в готовност да помогнат, както и да предоставят от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии.

От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Фондация BCause също се отзова, като първоначалната цел на нейната кампания е да подкрепи българските доброволни отряди, отиващи на помощ на място. Тя възнамерява да помогне не само на пострадалите от Турция, но и на хората в Сирия.

От фондацията, на която може да се дарява през Платформата.бг, работят с три валидирани от CAF International местни организации:

Temel Ihtiyac Dernegi (TIDER – Basic Needs Association) – Хранителна банка в Турция, която доставя храна и вода на пострадалите.

За пострадалите в Сирия насочват дарения към MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team) – студентска доброволческа организация, която стартира спешен фонд за подкрепа на пострадалите, а стотици доброволци помагат на терен за спасявяне на хора в руините.

Toplum Gonulluleri Vakfi пък е мрежа от 16,000 записани към момента доброволци. Средствата ще покрият нуждите им при работа на терен.

„Да помогнем на съседите!“, призоваха от Фондацията. Към момента там са събрани 4261 лева. През Фондация BCause можете да дарите по няколко различни начина тук. 

Национална асоциация на доброволците в Република България изпрати екип от 20 доброволци на помощ в Турция. Групата се състои от обучени и готови специалисти за издирване и спасяване и оказване на първа помощ.

Можете да ги подкрепите на следната сметка:

Уникредит Булбанк АД;

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“

Бусовете на доброволците вече заминаха към Турция.

Национална мрежа за децата до края на февруари ще пренасочат всички дарения към пострадалите деца в община Arsuz, с директното партньорство на Ecpat International, които в момента им оказват хуманитарна помощ.

Дарете им тук: https://nmd.bg/dari/

ДПС организира структурите си за дарения на неща от първа необходимост за пострадалите. Събират якета, ръкавици, боти, шапки, детски зимни дрехи, одеяла, варива, газови печки, легла, консерви, бебешки пелени, пюрета, ботуши, дъждобрани, хигиенни материали. Помощите се събират в Хасково, откъдето ще бъдат откарани в земетръсната зона.

Гражданската инициатива в Пловдив на Манол Пейков пък призовава за дарения на средства за палатки, одеяла, спални чували и одеяла от спасително фолио, които да бъдат доставени на нуждаещите се, останали без покрив в студа.

„Важно е да се действа бързо – всеки час е от значение. Следващите две денонощия са от критично значение. Идеята е каквото успеем да съберем и купим за следващите 48 часа да замине за Турция и Сирия преди да е изтекла седмицата. Вече има доброволци със собствени бусове, които са готови да тръгнат веднага“, написа в профила си във Фейсбук бившият депутат от ДБ. Пейков уточни и сметката за дарения:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: За пострадалите от земетресението

PayPal: manolpeykov@yahoo.com

В столичната болница „Св. Иван Рилски“ пък са готови да приемат пострадали от земетресенията в Турция, съобщиха от лечебното заведение. От болницата предлагат диагностика, лечение и високвалифицирани грижи за нуждаещите се.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *