По-нисък месечен абонамент и по-кратко действие на „Синя зона“ в Кърджали, предлагат от „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“

Да бъде намален месечният абонамент за физическите лица, както и часовете на действие на „Синята зона“ в Кърджали, са част от предложенията на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ за промени в правилника за устройство и дейността му. Това каза за БТА Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие.

По думите ѝ, именно месечният абонамент, който касае най-вече работещите  – за паркиране по месторабота, се е откроил като най-голям проблем. Това са показали и проведените няколко срещи по квартали в периметъра на зоната за почасово паркиране.

”Сумата от 48 лв. се оказа висока за голяма част от хората, на фона на заплатите в общината, за това предлагаме тази цена да се намали на 36 лв., за да бъде по-достъпна. Това го направихме и след анализ на свободните места, които остават след паркиране“, обясни Шенай Мехмедали. По думите ѝ, разчетите показват наличието на достатъчно места за паркиране на този етап.

Идеята за намаляване на времето, през което дневно функционира „Синята зона“ е да се избегне надвишаването на законоустановеният осемчасов работен ден, както и да не се притесняват родителите, когато водят децата си сутрин на градина и училище. Промяната предвижда в делничен ден отчитането да започва от 08:30 ч., а не както е сега от 08:00 ч.

Сред промените е и премахването на зоната за почасово паркиране във вътрешния двор на жителите на комплекс “Младост“.

„При създаването на квартала, дворът е проектиран като зелена площ. Там няма паркоместа. Живущите са свикнали да паркират по градинките, на тротоара. Решихме да махнем табелата на входа на комплекса и оставяме на МВР те да преценят дали ще позволят тези нарушения“, каза още Шенай Мехмедали.

Предложения за промени в Правилника за устройство и дейността на Общинско предприятие “Паркинги, гаражи и зони за паркиране” освен общинското предприятие могат да правят и жителите на Кърджали. Общинската администрация обяви едномесечен срок от 26 януари, в който всеки с конкретно предложение може да го депозира в Информационния център на Община Кърджали или на електронната поща на администрацията: obshtinakardzhali@kardjali.bg.

Източник: БТА

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *