Водният проект на Смолян – кражба на милиони от Европа, за която българската прокуратура е сляпа Фалит очаква „ВиК“, ако до 3 месеца не узакони 40-годишния градски колектор в Смолян

„ВиК“ ЕООД – Смолян, е застрашено от фалит, ако до 31 декември 2023 година не приключи строителството по интегрирания воден проект на града, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Проектът е на стойност 91 милиона лева, от които 70 милиона от Европейския съюз. От 2020 година, когато започнаха строителните дейности, са изпълнени едва 40% от тях. А строителството на един от обектите – градският колектор, все още не е започнало. Възложен е на инженеринг през 2020 година, но дори идейният проект още не е готов, няма и строително разрешение.

За надвисналия фалит на „ВиК“ ЕООД предупреди управителят на дружеството инж. Румяна Янчевска пред Общинския съвет в Смолян. Според нея бомбата е заложена в момента, в който проектът на „ВиК“ е бил приет за финансиране от Управляващия орган на ОПОС. А тогавашният министър на околната среда Нено Димов е положил подпис върху договора с „ВиК“, въпреки че дружеството не е представило необходимата проектна документация.

Строителните фирми: 91 милиона не стигат, дайте още 8

Янчевска поиска от общинските съветници да одобрят още 8 милиона по проекта, тъй като фирмите са поискали индексация на договорите си заради инфлацията. Ако фирмите не получат тази индексация, няма да успеят да приключат, заяви тя.

Само с 1 глас против (на Салих Аршински от ДПС – б. а.) общинските съветници упълномощиха кмета Николай Мелемов да гласува „за“ на извънредното неприсъствено заседание на Асоциацията по ВиК в Смолян. То се проведе вчера и мнозинството от кметовете и областния управител са одобрили допълнителното споразумение, което дава право на „ВиК“ да индексира договорите с изпълнителите – ДЗЗД „Пашмакли“, „Смоляни Конструкт“ и „ИСА 2000“. Против са гласували само представителите на общините Златоград и Неделино.

Най-важна – „първата копка“

Договорът за интегрирания воден проект на Смолян бе подписан преди 4 години на 13.02.2019 г. между министъра на околната среда и водите Нено Димов и назначения от ГЕРБ за шеф на „ВиК“ Мариян Николов. Това е първият проект с бенефициент ВиК оператор, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, похвалиха се тогава и от министерството, и от „ВиК“. Пилотен проект за 91 млн. лв., от които 68 млн. лв. европейски средства.

Шефът на „ВиК“ ЕООД – Смолян Мариян Николов и министърът на околната среда и водите Нено Димов си стискат ръцете след подписването на първия воден проект по ОПОС на 12.02.2019 г.

Повече от година управляващите от ГЕРБ надуваха фанфари и на 15 октомври 2020 г. кметът Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов сложиха бели каски, взеха по една нова кирка и направиха първа копка в кв. Устово. „Над 10 години се работи, за да се случи тази първа копка, но е факт, че проектът в Смолян е пилотен.“ – каза кметът. „Даваме началото на може би най-мащабния проект, който ще се реализира в Смолянска област в годините откакто България е член на ЕС. Този проект засяга всеки жител на областния град, защото ще повиши качеството му на живот.“ – заяви Славов.

В очакване да се повиши качеството им на живот не само заради чиста питейна вода, а и с добре платени работни места, бяха не само жителите на Смолян и областта. Местните фирми видяха възможност да се включат в най-големия строителен обект в Смолянска област. Проектът бе разделен на три обособени позиции. Първата за над 27 милиона лева (по ФИДИК – червена книга) с готови проекти. Втората (по ФИДИК – жълта книга) на инженеринг (без готови проекти) за над 37 милиона лева, и третата – за реконструкция на главния събирателен колектор, също без проект, за над 18 млн. лв.

Обществените поръчки – с множество индикатори за корупция

Но още при обявяването на условията на трите обществени поръчки, смолянските фирми разбраха, че очакванията им за сигурна работа и добри печалби са били напразни. С изисквания за изпълнени ВиК-обекти за 30, 40 милиона лева и методика за оценка на офертите, в която цената бе с тежест 35%, а субективният критерий – „Концепция за изпълнение“ – с 65%, резултатът от обществената поръчка бе предрешен „отгоре“. Местните строителни фирми не се отказаха и пуснаха две жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Но контролираната от Борисов и ГЕРБ КЗК не видя нищо нередно в тези ограничителни условия и отхвърли исканията им. Така в началото на 2019 г. управителят на „ВиК“ Мариян Николов определи за изпълнител (по ФИДИК – червена книга) ДЗЗД „Пашмакли“ и отстрани от участие всички останали участници – 8 фирми и обединения. През януари 2020 г. Николов сключи договор по втората обособена позиция (по ФИДИК – жълта книга) със „Смоляни Конструкт“ за близо 37 милиона и отстрани 7 фирми и дружества от участие. А за изпълнител на ремонта на градския колектор избра „ИСА 2000“ и през февруари 2020 г. подписа договор с фирмата на Юлиян Инджов за 18 милиона лева.

„Райкомерс“: Ако изселим град Смолян, можем да спазим срока

ДЗЗД „Пашмакли“ започна голямото копаене и въпреки забавеното асфалтиране, лоши проекти, почти изпълни договора си. На „Смоляни Конструкт“ им отне година и половина за проектиране и едва през май 2022 г. получиха строително разрешение. „Притеснени сме, че ще изпуснем влака. Не може да съгласуваме две години проект и да искаме да го изпълним за една. Ако изселим град Смолян, можем да свършим до август 2023 г.“ – заяви тогава Людмил Лазаров от фирмата „Райкомерс“, част от обединението „Смоляни Конструкт“. Най-проблематичен обаче е обектът на „ИСА 2000“ – колекторът. Вече повече от 2 години фирмата на Инджов не може да получи строително разрешение и да започне ремонта. Защото главният събирателен колектор на Смолян се оказа незаконен. Той преминава през много имоти – държавна, общинска и частна собственост, включително под сгради, но няма сервитут – т. е. собствениците на тази имоти не са дали право на „ВиК“ да прокарат тръбите през тях. Мога да изпълня обекта за 6-7 месеца, стига да получа строително разрешение, заяви Инджов пред „За истината“. Което означава, че „ВиК“ има максимум три месеца, за да узакони колектора и да получи строително разрешение.

Салих Аршински

Съветник от ДПС: Това е кражба на милиони от Европа, за която българската прокуратура е сляпа

От първия ден, в който се говори за водния цикъл, аз казвам, че това е една огромна кражба и продължавам да го твърдя, категоричен е общинският съветник от ДПС Салих Аршински, който до миналата година бе областен председател на движението в Смолян. Тотална мафиотизирана кражба на европейски средства, натърти той от микрофона по време на заседанието на ОбС в края на януари. Политически лица от всички партии са замесени в този корупционен скандал. Кметове на общини от всички партии са замесени в играта, заяви още Аршински. (Кметове на общини в Смолянско имат само ГЕРБ и ДПС – б. а.). „Аз съм платил цената, голяма цена, за да говоря по този начин“, каза общинският съветник от ДПС. На журналистически въпрос каква е политическата цена, която е платил, и свързано ли е това с освобождаването му от поста председател на Областния съвет на ДПС, Аршински отговори утвърдително. Само уточни, че не е бил отстранен, а сам е поискал да бъде освободен. Явно, че българската прокуратура няма да реагира, апелирам някой да сезира европейската прокуратура, призова съветникът от Движението за права и свободи.

Въпросите остават

Сагата „Воден цикъл“ на Смолян поставя няколко въпроса. Защо „ВиК“ е кандидатствало пред Оперативна програма „Околна среда“ за основен ремонт на градския колектор с ясното съзнание, че съоръжението няма необходимите документи? И защо е проспало три години – от 2019 година до сега, за да узакони ремонта му? Какво точно са работили в Община Смолян 10 години, за да се случи тази първа копка, по думите на Мелемов? И как Министерството на околната среда и водите е допуснало да одобри основен ремонт на един незаконен колектор и да насочи към него европейски средства? И да рискува да го предложи за пилотен, с което да постави под риск средствата по ОПОС за водния сектор в цялата страна.

Източник: otzvuk.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *