Изчисляват щетите от земетресението в Турция на около 84,1 млрд. долара

Около 15% от населението – около 13,4 млн. души живеят в десетте окръга, засегнати от труса

Около 84,1 млрд. долара може да струват щетите от най-тежкото земетресение в Турция от почти век насам. Това съобщи турска бизнес група, цитирана от Ройтерс и БТА. По думите на правителствен служител щетите от труса са над 50 млрд. долара.

Общият брой на загиналите в Турция и Сирия от земетресенията миналия понеделник с магнитуд до 7,7 достигна 36 000 души. Очаква се броят на жертвите да се увеличи. Седмица след разрушителните трусове фокусът на действията се измести от спасяването на оцелели, затрупани под развалините, към осигуряване на подслон, храна и психологически и социални грижи за пострадалите.

В доклад на Конфедерацията на турските предприемачи и бизнесмени (TURKONFED) се казва, че щетите възлизат на 84,1 долара – 70,8 млрд. долара за ремонт на хиляди домове, 10,4 млрд. долара от загубата на национален доход и 2,9 млрд. долара от загубата на работни дни.

Основните разходи ще бъдат свързани с възстановяването на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дългосрочните нужди от подслон на стотици хиляди хора, останали без дом, се казва в документа.

Около 13,4 милиона души живеят в десетте окръга, засегнати от трусовете миналата седмица, което се равнява на около 15% от цялото население. Районът произвежда близо 10 на сто от националния БВП.

Въздействието на земетресението върху брутния вътрешен продукт е малко вероятно да бъде толкова силно, колкото след земетресението през 1999 г. в Северозападна Турция, което засегна индустриалното сърце на страната, заяви в неделя изпълнителният директор на МВФ Махмуд Мохиелдин в изказване покрай Арабския фискален форум.

Въпреки това икономисти и официални лица смятат, че земетресението ще намали икономическия растеж с до два процентни пункта през тази година. Правителството прогнозира растеж от 5 процента през 2022 г. и преди земетресението прогнозираше растеж от 5,5 процента през 2023 г.

По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган държавата ще завърши възстановяването на жилищата в рамките на една година и правителството подготвя програма, която „отново да изправи страната на крака“.

Източник: НОВА
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *