8 амнистии на незаконно строителство предопределиха трагедията в Турция

Градовете Нурдаги и Ерзин са разположени в юго-източна Турция, на разстояние от около 80 км един от друг. Те се оказаха еднакво близо до епицентъра на земетресението, което стана на 6 февруари в Турция и Сирия. В резултат Нурдаги бе напълно разрушен, а в Ердин нито една сграда и нито един човек не пострадаха. И това не се дължи на някакво чудо.

Според мнозина една от причините за мащабните разрушения от земетресението, в което загинаха над 40 000 дши (по последни данни 40 642 души), е ниското качество на сградите, построени в периода на управлението на партията на Реджеп Таип Ердоган. Истинският строителен бум започва именно в началото на 2000-те години, с идването на власт на Партията на справедливостта. По данни на статистическия институт на Турция, около 51% от постройките в десетте от най-пострадалите региони са построени след 2001 г. В периода на управлението на Ердоган максимално допустимата височина на сградите в Турция бе увеличена от 20 до 37 етажа. За това време осем пъти е обявявана амнистия за незаконните постройки. „Вие прощавахте незаконното строителство заради гласове и пари, но земетресението не ви прости“,  каза Ердоган Сюзер, коментатор на опозиционния вестник Sözcü.

Последната и най-мащабна амнистия за цялата история бе обявена през май 2018 г., в навечерието на парламентарните и президентските избори. Според решението на властите, всички незаконни постройки, издигнати до 31 декември 2017 г. включително, могат да бъдат амнистирани въз основа на молба от техните собственици и заплащане на съответната глоба. Бяха подадени над 10 млн. молби, от които са одобрени 1.8 млн. (над 294 000 от тях са в провинциите, които пострадаха най-много от земетресението).

В държавната хазна постъпиха над 25.5 млрд. турски лири (около 1.3 млрд. долара). Много експерти още тогава предупредиха, че това ще има катастрофални последици. През 2019 г. Демал Гьокче, председател на националната Палата на инженерите-строители, директно предупреждава чиновниците, че заради техните решения „турските градове в случай на земетресение могат да се превърнат в гробища“.

Страшните прогнози на Гьокче се сбъдват на 6 февруари. Някои турски градове практически бяха изтрити от лицето на земята, но не всички. Истински герой стана кметът на град Ерзин Океш Елмасоглу, който съобщи във своя Фейсбук, че там никой не е загинал. Нещо повече – в Ерзин с население от около 41 000 души не е била разрушена нито една сграда и само отделни постройки частично са пострадали.

Още по-красноречиво е сравнението с град Нурдага, със същата численост на населението, който бе напълно разрушен. „Застигна ни голяма мъка. Ще трябва да съборим целия жилищен фонд, 100%. От руините само на една сграда извадихме 150 тела. Всичко ще трябва да поправяме“, констатира Осман Билгин, губернатор на провинция Ширнак.

Елмасоглу не смята, че тази разлика между двата града се дължи на чудо. Той рационално обяснява липсата на разрушения и жертви с факта, че докато е кмет, не е разрешил нито една незаконна постройка в града и стриктно е изисквал от строителите да спазват всички необходими норми. „Наложи се даже да запечатам дома на свои роднини. Докато не станем общество, което спазва правилата, ще се сблъскваме с подобни страдания. Отговорност имат не само органите за местното самоуправление, но и гражданите“, смята той.

На сайта на града е публикувана доста скромна биография на кмета – роден е през 1979 г., по образование е юрист, много години е бил адвокат. Женен с две дъщери. През март 2019 г. той е избран за кмет с 60% от гласовете от името на опозиционната Републиканска народна партия. Преди това много години е бил шеф на общинския съвет на Ерзин. Интересното е, че неговият предшественик – Касим Шимшек (управлявал от 2009 до 2019 г.) също е бил изключително строг към незаконното строителство.

Една от особеностите на Ерзин е липсата на високи сгради – най-високите бизнес сгради не надвишават 6-8 етажа, а жилищните – 4 етажа.

Случаят с Ерзин не е изключение, а по-скоро правило. През 1999 г. също толкова безкомпромисен кмет помогна на град Тавшанджилу да оцелее при земетресението от 7,6 по Рихтер, станало на 17 август до крад Измит, на около 100 км от Истанбул, при което загинаха около 20 000 души. Това беше единственият град, в което нито едно здание не бе разрушено и нито един човек не загина. Това се дължи на факта, че кметът Салих Гюн пресичал навреме всякакви опити за незаконно строителство.

„Отчитайки сеизмичната опасност в нашия район, ние се посъветвахме с учените. Те ни казаха, че максимално допустимата височина на зданията в района трябва да е три етажа. Ние строго се придържахме към това предписание“, обяснява той. И добавя, че докато е бил кмет, е получавал множество предложения за подкуп, за да разреши по-високи сгради. „Ако се бях съгласил, щях да имам вила и неедна яхта. Но тогава в нашия град щеше да има стотици загинали. А човекът е по-важен от всичко“, обяснява той.

Източник: СЕГА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *