Беят отново повежда кукерите в ивайловградския квартал Лъджа

  • Прогонването на злите сили и духове започва на 25 февруари

Валентина ИВАНОВА

Уникалното ляво хоро отново ще се извие на площада в ивайловградския квартал Лъджа. То е част от известния Кукеровден, един от най-големите празници, когато мало и голямо се завръща в родния дом. Идват и хора от града и близките села.

Празникът се провежда винаги в навечерието на Сирни Заговезни. Според народното поверие, кукерите прогонват злите сили и духове. Традицията се пази от 1914 година, когато българи от Мала Азия се заселват в тогавашното село Лъджа.

Кукерите са с различни маски, обличат се като стражари, поп, булка и младоженец, мечка и мечкар и др. Най-важният персонаж е Беят – водач на кукерската група.

Съставът при читалището в Лъджа е единствената в областите Кърджали и Хасково. Той участва редовно на фестивали и сурвакарски празници в Перник, Ямбол, Търговище, Стара Загора и др.

Тази година програмата, организирана от община Ивайловград, започва в 9,30 часа от къщата на Бея, откъдето кукерската група тръгва от къща на къща да гони злите духове и да благославят за здраве и берекет.

В 12,30 е ритуалът по заораване на площада в Лъджа, където кукерите изпълняват уникалното си ляво хоро. След него започва народното веселие.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *