Контрабандни златни изделия за над 60 000 лева задържаха митничари на Капитан Андреево

Нов живот

Над половин килограм златни изделия на стойност 60 139 лева откриха митническите служители.
На 18.02.2023 г. на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с турска регистрация с водач- турски гражданин, превозващ стока от Турция за Германия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При личен преглед на водача в двата джоба на якето му са открити изделия от жълт метал- пръстени, обеци, гривни, медальони. Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с тегло 533.60 грама от 14 и 22 –каратово злато на обща стойност 60 139 лева.


Контрабандните златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Шофьорът е привлечен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение парична гаранция.

Агенция Митници напомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през границата на страната, външна за ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро – 300 г.

🔽Следвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *