Близо 2 млн. лв. e преведената парична помощ за Сирия и Турция Това заяви в Кърджали д-р Валентин Пеев, заместник-председател на НС на БЧК

„Сумата, преведена до този момент на двете пострадали от земетресенията страни – Турция и Сирия, е 1 млн. и 810 хил. лв, а материалната помощ възлиза на около 320 хиляди евро“. Това отчете пред журналисти в Кърджали д-р Валентин Пеев, заместник-председател на НС на БЧК.

Той, заедно със заместник-генералния директор на БЧК д-р Славита Джамбазова и областния председател на София област Радостин Василев, са в Кърджали за отчетното събрание на областната структура в родопския град.

Д-р Пеев уточни, че средствата са преведени на два транша, като събирането продължава, а разпределението е на база наложените от Федерацията правила. Само за Сирия средствата са 720 хиляди.

„Малко по-сложно е, тъй като там се минава от един Червен кръст на друг, но това е въпрос на технология“, обясни д-р Славита Джамбазова и допълни, че събирането на средства и материална подкрепа продължава.

Заедно със своя колега, те припомниха за създадената преди близо 10 години организация от Балкански страни, сред които България, Хърватия, Сърбия, Румъния и Турция, за съседска взаимопомощ.

„Сега на практика се реализира това съседи да помагат на съседи. Още повече, че с турския Червен полумесец работим прекрасно и благодарение на създадения бедствен резерв имахме резерв, който послужи при настоящата ситуация“, коментира д-р Валентин Пеев.

Двамата ръководители на Националната структура на БЧК отчетоха също, че спасените от планинските спасители са най-малко трима. Те подчертаха, че основно ролята на спасителите е била да откриват хора и да преминават на следващата локация и не са проследявали процеса на спасяване на откритите докрай.

„Толкова спонтанна и силна реакция на подкрепа аз не съм виждала, в този случай, в който имаме такова огромно бедствие. Това е заложено във фундаменталните принципи на организацията – на БЧК и ТЧП“, сподели д-р Джамбазова. Тя обвърза възможността за подпомагане с изграждането на структури в страната и отчете, че в България Червеният кръст има около 150 хиляди членове, близо 20 хиляди доброволци, 28 областни организации, структури в над 250 общини и над 3 000 дружества.

„Тази организация е създала такъв стил на поведение, че да може във всеки един момент да задейства процесите. И каквото и да си говорим от тези, които са на най-ниското ниво, всъщност зависи помощта на тези, които ще я получават. Реалните хора са в дружествата и в общините. Червеният кръст дава онова, което му дава обществото“, каза още д-р Джамбазова.

Източник: Дарик

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *