Кукеровден в „Лъджа“, защо и как се прави, разказва ни Михаела Кирчева /видео/

Нов живот

В събота, преди Сирни заговезни, в ивайловградския квартал „Лъджа“  имаше пак голям и шумен празник –  Кукеровден. Михаела Кирчева се потопи в него. И запечата чрез камерата видяно и чуто в този пищен спектакъл, в който всеки от бившето село „Лъджа“, сега квартал на Ивайловград, участва в роля, за която дълго се е подготвял. Затова и празникът е всеобщ и завладяващ.

Как се става кукер, кой избира Бея, какъв е смисълът на този традиционен спектакъл, наследен от векове, ето това ще разберете от видеото. Разказът започва от дома на Димитър Баладанов и  съпругата му Богдана, тече през улици и къщи на селото, за да завърши в кулминацията  на площада – с лявото кукерско хоро! То се играе единствено от кукерите в «Лъджа».

Разбира се, разказът на Кирчева, не може да покаже и да разкаже всичко. Той има една цел – да ни посочи кътче от магнетичния  Ивайловградски край. И да ни подскаже  кога и как да го посетим. И къде да отседнем, например в Калояновите къщи в Пелевун, за да останем за дълго в този малко познат най-югоизточен край  на Родопите. И да го открием, или преоткрием,  отново и отново.

А във видеото се насладете на кукерството – традиция, донесена от малаазийските българи в Ивайловград.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *