Защо Русия изстреля 25 високоскоростни и балистични ракети, между които и шест “Кинжал”

Русия обстреля територията на Украйна на 9 март с високоскоростни и балистични ракети, като за първи път изстреля едновременно 6 хиперзвукови ракети „Кинжал“. При атаката Руската федерация нанесе удари с различни видове ракети.

Нито една от тези ракети не е била прехваната.

Украинските въоръжени сили казват, че нямат средства за унищожаване на такива ракети.

Британският вестник Financial Times публикува статия, анализираща последната ракетна атака срещу Украйна.

Особено необичайно, според изданието, е, че Русия използва едновременно шест хиперзвукови ракети „Кинжал“. Това е рядка ракета, предназначена да се справи с най-модерните системи за противовъздушна отбрана, посочва в интервю за вестника Джъстин Бронк, старши изследовател в Royal United Services Institute.

„В отговор на терористичните действия, организирани от Киев на 2 март в Брянска област, въоръжените сили на РФ нанесоха масиран ответен удар“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си.

„Високоточните оръжия, включително хиперзвуковите ракети „Кинжал“, са поразили ключови елементи от военната инфраструктура, отбранителната промишленост и енергетиката на Украйна, целта на ответния удар е постигната, поразени са всички атакувани обекти на военната инфраструктура на Украйна„, се казва още в изявлението.
И още един цитат от съобщението: „Нарушено е също прехвърлянето на резерви и железопътния транспорт на чуждестранно оръжие, изведени са от строя мощности за ремонт на военна техника и производство на боеприпаси“.

Преди началото на войната Русия е разполагала с около 50 ракети „Кинжал“, според неназован източник от украинското военно разузнаване. Преди вчерашния обстрел вече са използвани около 15 от тях. Бронк смята още, че броят на такива ракети в Русия не надвишава няколко десетки.

Това използване на толкова ценни ракети озадачава анализаторите, но те предлагат три възможни обяснения.

Първо, може би Русия е искала да преодолее защитата на конкретна цел, въпреки че балистичните ракети „Искандер М“ не са никак лесни за спиране.

Второ, възможно е същите Искандери да са на изчерпване.

И трето, Русия странно съпоставя оръжия с цели по време на войната, казва Бронк, което може да се дължи на прекалено централизиран процес на вземане на решения.

Ракетите „Кинжал“ са хиперзвукови. Проектирани са да бъдат изстрелвани от изтребител МиГ.

Те могат да летят със скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука и да достигнат до всеки град в Европа за няколко минути.

Преди време руският президент Владимир Путин обяви „Кинжал“ за „идеалното оръжие“.

Според FT, Украйна е получила една от двете обещани от САЩ системи „Пейтриът“, но тя все още не е разгърната.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *