Урсула фон дер Лайен и Байдън се разбраха за още ограничения срещу поддръжници на Русия

ЕС и САЩ възнамеряват да въведат още повече ограничения срещу поддръжници на руската инвазия в Украйна, обявиха снощи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън, цитирани от ДПА. Председателят на ЕК е на обиколка в Северна Америка.

„Заедно предприемаме нови стъпки за вземане на прицел на трети страни по целия свят, за да прекъснем подкрепата за войната на Русия от всяко кътче на света, където тя бъде установена“, заявиха двамата лидери в изявление, публикувано след техните разговори във Вашингтон.

Специално внимание ще бъде отделено на предотвратяването на заобикалянето на санкциите от страна на Русия, заяви Фон дер Лайен по време на кратка среща с медиите в Белия дом.

„Работим в синхрон, за да ограничим още повече приходите на Русия, като същевременно осигурим непрекъснати енергийни доставки за страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни“, се казва още в изявлението, без да се посочват конкретни мерки.

Байдън и Фон дер Лайен също така не споменаха конкретно Китай, посочва ДПА. Както САЩ, така и ЕС обмислят да наложат санкции срещу Пекин, ако се потвърди, че страната подкрепя Русия с оръжейни доставки.

Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година. В отговор на това ЕС, САЩ и редица други държави от Г-20, включително Великобритания, наложиха серия от санкции срещу Москва.

Китай досега не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна.

След срещата си снощи Фон дер Лайен и Байдън обявиха и началото на работата по споразумение за критично важните суровини, което да предотврати задълбочаването на спора между ЕС и САЩ относно субсидиите за чисти технологии.

Те заявиха, че са се договорили да започнат преговори за употреба на европейски суровини, които са от решаващо значение за производството на батерии за електрически превозни средства, ползващи се от данъчни облекчения в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни са се споразумели да започнат разговори за изглаждане на различията между САЩ и ЕС относно данъчните кредити за електрически превозни средства, включени в приетия миналата година закон за чиста енергия на Байдън. Законодателството включва стимули за закупуване на превозни средства – ако те са произведени в по-голямата си част в САЩ.

Фон дер Лайен заяви, че ако бъде постигнато споразумение, това ще доведе до третиране на критични суровини, произхождащи от ЕС, така, сякаш са произведени в САЩ.

„Важно е и от двете страни на Атлантическия океан да знаем какви стимули се предоставят на индустрията за чисти технологии, за да сме сигурни, че обединяваме усилията си за насърчаване на индустрията за чисти технологии“, каза тя. „Това е от решаващо и първостепенно значение за постигането на кръгова икономика, икономика с нулево нетно потребление“.

Байдън и Фон дер Лайен са използвали срещата си в Овалния кабинет, за да обсъдят и координацията на западните държави в подкрепа на Украйна във войната срещу Русия, съвместните усилия за намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива, както и опасенията на администрацията на Байдън относно някои икономически практики на Китай.

Представители на Белия дом заявиха, че планират да се консултират с членове на Конгреса, работнически групи и други заинтересовани от резултата, докато преговарят с Европейската комисия за материалите за електромобили.

„Смятам, че е чудесно, че в момента се инвестира толкова много в нови и чисти технологии“, каза Фон дер Лайен, визирайки Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. „Всъщност ние искаме да го съчетаем с индустриалния план „Зелена сделка“, добави тя, цитирана от БТА.

Джеймс Бачик, помощник-директор на Европейския център към Атлантическия съвет, заяви, че „намирането на една и съща страница“ от страна на САЩ и ЕС е важна стъпка, „за да се избегне война на субсидиите“. Все пак разрешаването на проблема ще зависи от подробностите на всяко бъдещо споразумение, посочи обаче Бачик.

Байдън подкрепи политиката в САЩ, която облагодетелства американските електромобили, когато френският президент Еманюел Макрон, критик на законодателството, посети Вашингтон в края на миналата година, припомня АП. Байдън обаче призна за „пропуски“ в законодателството и заяви, че има „корекции, които можем да направим, за да удовлетворим съюзниците“.

В съвместното си изявление лидерите заявиха и че Съветът по търговия и технологии ЕС-САЩ ще обменя информация „относно непазарните политики и практики на трети страни, като например тези, прилагани от Китайската народна република“.

Снимка: БТА
Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *