Шест милиарда скакалци захапват остров Сардиния

  • В борбата срещу цвърчащата напаст се включва с дронове армията
  • Пришълците от Африка унищожават хиляди декари с фуражни и зърнени култури
  • Прогнозите за щетите са да достигнат деветцифрени суми

Поне шест милиарда скакалци ще захапят Сардиния със затоплянето на времето – биха тревога селските стопани от приказния остров. Като най-застрашена от цвърчащата крилата напаст е неговата централна част с пасбища и посеви от фуражни и зърнени култури. Но очакванията са, че пришълците от Северна Африка ще атакуват с настъпването на пролетта по-големи селища в района като например градовете Ористано и Сасари, на подстъпите към които насекомите се били “окопали” миналото лято. Ето защо според римския всекидневник “Република” в обявената от властите война на скакалците предстои да се включат не само местните земеделци и доброволците на гражданска защита, но също така армейски части с дронове.

Сегашните нежелани гости се появяват за пръв път в Сардиния през 2019 г., но тогава те са “само” няколко стотин хиляди, а територията, върху която се настаняват, е към 20 хил. декара. С други думи тогава те не са кой знае каква опасност за местните земеделци, но за съжаление започват бързо да се размножават и през миналата година според сметките на специалистите броят им вече е 4 милиарда. Което пък означава, че през тази година скакалците ще станат поне 6 милиарда и ще загризкат с микроскопичните си, ама здрави като стомана челюсти, милиони декари тревни площи, посеви с фуражни и зърнени култури, насаждения в парковете и зеленчуковите градини на населените места. Като прогнозите са щетите преди всичко за животновъдите в района, отглеждащи едър и дребен рогат добитък, да достигнат драматични измерения, тоест деветцифрени суми.

За “инвазията” са виновни преди всичко самите селски стопани, които са практикували интензивно използване на пасбищата, а точно такива терени са най-благодатни за яйцата от женските, които обикновено снасят средно по 50 бройки.

В отблъскването на агресията на крилатата напаст се включиха известни ентомолози като професора от университета в американския щат Уайоминг и консултант на ФАО Александър Латчинински. Той е смятан за най-компетентния в света експерт по проблема и от няколко месеца изучава терените в Сардиния, където са се настанили милиардите жужащи пакостници. Първият извод на професора е, че за “инвазията” са виновни преди всичко самите селски стопани, които са практикували интензивно използване на пасбищата, съответно те са загубили производителността си, ставайки твърди и компактни. А точно такива терени са най-благодатни за яйцата от женските, които обикновено снасят средно по 50 бройки. На второ място вина пак имат земеделците, който през 2019 г. спират да орат и засяват десетки хиляди декари площи поради липса на средства заради падналата цена на млякото и запустелите площи веднага са окупирани от скакалците.

“Агресорите” обаче се множат на запустели терени, но предпочитат да се хранят със свежите фуражни и зърнени култури от нивите на животновъдите, като миналата година в 28-те общини на централна Сардиния те са унищожили над 90 на сто от всички посеви. Естествено за да изхранят добитъка си, стопаните е трябвало да закупят скъп фураж от континентална Италия и това е вдигнало още повече цената на всички техни производства, превръщайки ги почти в непродаваеми. Ето защо аграрното ведомство в Рим взема спешни мерки за неутрализирането на пришълците в Сардиния, ангажирайки дори обикновените граждани в борбата срещу тях. Защото големият страх на властите е, че след фуражните посеви и пасбищата скакалците ще се подхванат зелените площи в курортните зони и тогава те могат да захапят и най-доходоносния бизнес на острова – туризма.

Източник: ТРУД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *