Цветето, което издържа и на ниски температури!

Като истински слънчев лъч мимозата озарява студените зимни дни с яркожълтите си цветове.

Мимозата (на латински: Acacia Dealbata) е храстовидно растение, което произхожда от Азия.

Името произлиза от гръцкото „мимос“, което означава „имитация“. Мимозата е издръжливо растение, което може да оцелее при ниски температури, но изисква много слънчева светлина.

Предвид азиатските му корени, то се използва в традиционната китайска медицина от векове. Кората е особено известна като полезен тоник за прочистване на енергийните пътища в тялото, като сърцето и черния дроб.

В културата на маите се е използвало за лечение на изгаряния и различни наранявания и дори днес има много препарати, направени от това растение, които се използват специално за лечение на кашлица, настинки и възпаления.

Символика

Източник: iStock/Getty Images

Мимозата е емблема на женствеността и свободата от 1946 г. по случай Деня на жената. Тази традиция произхожда от Италия. По това време мимозата е лесно достъпна. Тя е по Средиземноморието повече от век и лесно може да бъде намерена и прикрепена към дрехите.

Освен това цветето мимоза се свързва с отбелязването на кампаниите за превенция срещу рак на шийката на матката.

Да подарите на някого букет от мимози означава, че предавате послание за приятелство или любов. Това също така символизира уважение, елегантност, достойнство, изобилие и доброта.

Можем ли да посадим мимоза у дома?

Източник: iStock/Getty Images

Тъй като по света има около 1200 подвида мимоза, някои от тях могат да достигнат повече от 10 метра височина и да оцелеят повече от петдесет години.

Мимозата може да оцелее при ниски температури, вариращи от минус 7 до минус 10 градуса по Целзий, но пък се нуждае от достатъчно слънчева светлина.

Можем да отгледаме мимоза и у дома или поне да я внесем вътре през зимата, ако живеем в район с континентален климат. Най-добре ще се чувства при температура между 23 и 25 градуса.

Обича добре дренирана почва, като глинесните и варовиковите почви определено трябва да се избягват. Мимозата е чувсвителна към замърсения въздух, затова не е препоръчително да се отглежда в помещение, в което се пуши.

Най-добре е да я засадите през късна есен или ранна пролет, но трябва да знаете, че расте много бързо, така че изисква подрязване след цъфтежа, както и редовно поливане, особено през лятото.

Въпреки това, тъй като абсорбацията на получената вода може да варира от растение на растение, проверете дали почвата е все още влажна преди да поливате отново.

Ако е така, изчакайте още няколко дни, за да предотвратите гниене на корените.

За щастие мимозите са много устойчиви на болести, така че освен поливане и премахване на сухите листа и цветове не изискват специални грижи.

Източник: Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *