Кремъл: Наградата „Оскар” за филма за Навални показва политизирането на Холивуд

Кремъл заяви днес, че присъждането на награда “Оскар“ на документалния филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва „определен елемент на политизиране“ от страна на Холивуд, съобщи Ройтерс.

„Навални“, който вчера спечели наградата „Оскар“ за най-добър документален филм, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г., и работи с разследващия новинарски сайт Белингкат (Bellingcat) за откриване на извършителите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е гледал филма. „Смея да предположа, че, разбира се, има известен елемент на политизиране на темата“, добави в същото време той.

Той заяви, че Холивуд не е чужд на политиката, „но не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него.“

Във филма Навални посочва отговорността на екип от агенти на Федералната служба за сигурност за отравянето си. Русия отрича да се е опитала да го убие, припомня Ройтерс.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, който се старае да не споменава името му публично. В момента той излежава комбинирана присъда от 11 години и половина затвор с висока степен на сигурност за измама и неуважение към съда – обвинения, които според него са скалъпени, за да му бъде запушена устата.

Двете деца на Навални и неговата съпруга Юлия присъстваха на церемонията в Лос Анджелис и се присъединиха към режисьора на филма на сцената, за да приемат наградата, отбелязва изданието „Политико“.

„Съпругът ми е в затвора само за това, че казва истината, съпругът ми е в затвора само за това, че защитава демокрацията“, каза Юлия Навална. „Алексей, мечтая за деня, в който ти ще бъдеш свободен, и нашата страна ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя“, обърна се тя към свой съпруг.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *