Литва определи „Вагнер“ за терористична организация

Парламентът на Литва определи днес руската наемническа компания „Вагнер“ за терористична организация, предаде ДПА.
Частната военна компания, която се сражава на фронтовите линии в Източна Украйна, е заплаха за обществената сигурност, се казва в резолюция, единодушно приета от 117 депутати в литовския парламент.

Според резолюцията наемническата компания е отговорна, освен всичко друго, за убиването и изтезаването на мирни граждани в Украйна и бомбардирането на домове и други цивилни обекти.

В текста беше отправен призив и други страни да последват примера на Литва.

Документът описа „Вагнер“ като „сенчест инструмент на руската сила“, който получава военно оборудване от Москва, използва руска военна инфраструктура и се обучава от военното разузнаване.

Наемници от групата участват във военни операции от началото на руското нахлуване в Украйна и извършват „системни, сериозни престъпления на агресия“, равносилни на тероризъм. Наемническата компания е помагала на Русия да окупира и анексира Кримския полуостров през 2014 г. и е участвала във военни операции в Източна Украйна през 2015 г. Тя също така е била замесена в престъпни действия в Централноафриканската република, Судан и Мали, се посочва в резолюцията.

По-рано Литва определи руската война в Украйна като геноцид и нарече Русия „държава, която подкрепя и извършва тероризъм“.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *