Спасителни разкопки ще се правят на средновековния некропол край Неделино

Спасителни разкопки ще се правят на средновековния некропол открит край Неделино, съобщи Дамян Дамянов – главен уредник в Регионалния исторически музей в Смолян.

Припомняме, че в средата на януари т.г. при изкопни работи за градежа на водоем в местността „Барица“ край Неделино багер се натъкна на четири гроба, заградени с камъни. Мястото е в частен имот по пътя за Годумска пещера, на около 1 км от Неделино. Собственикът на имота уведомява кмета на община Неделино Боян Кехайов за находката, след което полиция охранява мястото едно денонощие и е уведомен музея в Смолян, от където на оглед на мястото отива Дамян Дамянов.

Некрополът е заграден с камъни отгоре и отстрани. Багера е засегнал при изкопа четири гроба, три от които на възрастни хора и един на дете. При огледа се установява, че има още един, пети гроб, отново на дете. „Това е средновековен некропол, от 11-12 век, на християнски погребения. Ориентацията на гробовете е изток – запад, а позата на погребаните е с ръце скръстени на коремната област. Погребаните са със скромни гробни дарове. За големината на некропола засега не можем да съдим, възможно е и да са много повече гробовете, това ще се разбере след проучване. Вероятно става въпрос за родов некропол“, каза Дамянов.

Тази седмица на мястото е направен оглед от комисия, оглавявана от археолога Стоилка Игнатова – регионален инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата. „Комисията преценява след оглед дали обекта трябва да бъде проучен. В случая заключението на експертите е, че трябва да се извършат спасителни разкопки на некропола. Те ще се провеждат от РИМ-Смолян, под ръководството на археолога д-р Николай Бояджиев“, съобщи Дамянов.

Кметът на община Неделино Боян Кехайов

Предстои да се направи доклад от Инспектората, на базата на който да се определят  дейностите и финансирането на разкопките, част от което ще се поеме от община Неделино.

„Имаме нагласата да подпомогнем финансово разкопките. Нямаме все още приет бюджет, на база на доклада на Инспектората ще заложим средства за проучването“, каза кметът на община Неделино Боян Кехайов.

„Очаква се разкопките да започнат до края на април т.г. при осигурено финансиране. В община Неделино са провеждани малко археологически проучвания. Подобни средновековни некрополи са проучени в съседната община Златоград“, каза Дамянов.

Източник: smolyanpress

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *