Със смъртта на отец Чъкърък загубихме последния стожер на българската общност в Одрин Познавам го от 35 години, от когато служих като приходящ в храма „Свети Георги“ в Одрин

  • С него се консултираха и консули, и посланици, беше мост между хората с различно вероизповедание
  • Чувствам Александър като кръвен брат, казва енорийският свещеник отец Петър, дълбоко разстроен от загубата на своя приятел

Валентина ИВАНОВА

Загубих голям приятел, а българското общество загуби последния стожер на българската общност в Одрин. С него се консултираха и консули, и посланици, беше мост между хората с различно вероизповедание. Беше наясно какви трябва да бъдат отношенията между тях, познаваше манталитета им, сподели енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена по повод кончината на отец Александър Чъкърък в Одрин.

Той го определи като голям родолюбив българин, макар и част от турския народ.

Отец Петър

Познавам го от 35 години, от времето когато служих като приходящ в храм „Свети Георги“ в Одрин. Тогава там нямаше свещеник, а баща му Филип държеше ключа на черквата. В началото Александър не знаеше грам български, но много ми помагаше, както и баща му и майка му. Познавам целия му род, дори и неговите братовчеди в Истанбул. Доведох го да учи в България да учи в Семинарията, бил съм му преподавател, спомня си отец Петър.

Венчах го за Мария в енорийския храм в Кърджали. В Одрин пък кръстих сина му Георги, който в момента учи в Богословския факултет в София. Погребах майка му и баща му. Не съм предполагал, че ще опявам и него. Чувствам Александър като кръвен брат, добави свещеникът, дълбоко разстроен от загубата на своя приятел, пътувайки към Одрин.

Отец Александър Филипов Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в Одрин, Турция, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище „Петър Берон“ в Одрин, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в гр. София и Семинарията в гр. Пловдив. През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

През това време е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул, Турция. Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и веднага след това на 30 юли 2001 г. е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в с. Капитан Андреево, Свиленградска област.

На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, Турция. Филип Чъкърък, който е баща на отец Александър Чъкърък, е потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“.

Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски.

Отец Александър Чакърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между България и Турция. Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

През февруари 2023 г. отец Александър Чъкърък беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *