Изчезнали жени в Мексико бяха открити изгорени По случая има арестувани

Пет жени са били открити вчера мъртви и изгорени в централната част на Мексико, съобщиха властите, потвърждавайки един от най-тежките епизоди на насилие, основано на пола, от което тази страна страда, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Шест жени на възраст между 19 и 48 години изчезнаха на 7 март в централния щат Гуанахуато, където съжителстват промишленост, туризъм и насилие на организираната престъпност.

Изгорените останки на пет от тях бяха открити, каза пред журналисти щатският прокурор Карлос Самарипа. Жените са били убити в градчето Хувентино Росас, северозападно от Селая, откъдето жертвите са изчезнали.

По случая са арестувани шестима, добави Самарипа. Те са част от престъпна група в североизточния щат Тамаулипас. Съдебните лекари продължават да търсят „доказателства“ на място. Следствието трябва да установи мотивите за престъплението.

През 2020 г. Гуанахуато е имал 6,1 милиона жители. В него са били извършени и най-много престъпления, свързани с насилие, а убийствата са били 3260.

В Мексико (с население от 128 милиона) на всеки час биват убивани по две жени, по данни на ООН. През 2022 г. са били убити 3754 жени, сочи официалната информация. Общо 947 от тези убийства са били квалифицирани като фемицид.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *