Италия ще свързва Сицилия с мост Транспортното съоръжение между Калабрия и острова ще е дълго 2988 м, за него вече са похарчени 300 млн. евро, без да го има

Италианското правителство реши да бъде построен бленувания от поколения жители на Апенините мост над Месинския пролив. Той ще свързва континенталната част на страната с остров Сицилия и одобреният проект предвижда да бъде дълъг 2988 м. Съоръжението ще бъде на две нива, като на долното ще има двойна ЖП-линия, а върху горното ще се разпростира автомагистрала с широчина 7,30 м и четири платна. Мостът ще се проточи на 50 м над морето и под него ще могат да минават всякакви плавателни съдове. Ще го крепят над пролива четири стоманени въжета с диаметър 1,24 м и дължина 5300 м, като те ще бъдат опънати на четири пилона с обща височина 399 м, 70 от които под водата. Според предварителните сметки съоръжението би трябвало да струва между 4 и 5 млрд. евро.

Идеята за мост, който да свързва континента със Сицилия, е стара почти колкото света и над нея са умували не един и двама римски императори. През XIX-ти век по идеята са се палили обединителите на Италия крал Виктор Емануил Втори и Джузепе Гарибалди, не й е бил чужд и фашисткият водач на страната Бенито Мусолини. Но италианските държавници се замислят сериозно по въпроса през 1981 г., когато е основана нарочна строителна компания, съществуваща и до днес. Като през годините за проучвания, проекти, заплати на 52-ма души персонал и предприемани на няколко пъти ликвидации тя е похарчила над 300 млн. евро пари на данъкоплатците, без да бъде направена и първа копка на моста. Но в стартирането на неговото строителство в най-скоро време е убеден вицепремиерът и министър на инфраструктурата Матео Салвини, който сред ръководителите на страната е най-големият фен на съоръжението.

Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *