Кремъл отхвърли заповедта на Международния наказателен съд за арест на Путин

В петък Кремъл заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин е юридически „невалидно“, тъй като Москва не признава юрисдикцията на базирания в Хага съд, предаде БГНЕС.

Високопоставени руски служители и пропагандисти се разгневиха, докато членове на опозицията приветстваха този ход.

„Русия, както и редица други държави, не признава юрисдикцията на този съд и затова от правна гледна точка решенията на този съд са нищожни“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Но на въпрос дали решението да има заповед за арест ще повлияе на графика на Путин с визити в чужбина, говорителят му не отговори конкретно.

Русия не е член на Международния наказателен съд. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решенията на МНС „нямат никакво юридическо значение“ за Русия. „Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него“, заяви тя в Telegram. „Русия не си сътрудничи с този орган и евентуални „рецепти“ за арест, идващи от международния съд, ще бъдат юридически невалидни, що се отнася до нас“, каза Захарова, без да споменава Путин по име.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев също се включи в Twitter, като оприличи заповедта на тоалетна хартия. По-рано в петък Международният наказателен съд обяви, че е издал заповед за арест на Путин за „незаконно депортиране“ на украински деца.

Съдът е издал заповед и срещу Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Русия по правата на детето, за същото.

„Срещу мен бяха наложени санкции от всички държави, дори от Япония, а сега и заповед за арест…“, каза Лвова-Белова пред държавната информационна агенция РИА Новости. „Но ние ще продължим работата си.“

Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *