Ердоган пуска Финландия в НАТО Засега обаче Турция няма да даде зелена светлина на Швеция

След месеци на забавяне президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че иска от парламента да гласува кандидатурата на Финландия за присъединяване към отбранителния блок на НАТО, предава БГНЕС.

Той обаче заяви, че все още не е готов да даде ход на Швеция, която подаде своята кандидатура заедно с Финландия през май миналата година. Като пореден неуспех за Швеция, Унгария обяви днес, че ще гласува ратификацията на Финландия на 27 март, но решението за кандидатурата на Швеция ще бъде взето „по-късно“.

Министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом изрази съжаление за решението на Турция да отложи разглеждането на кандидатурата на страната му за членство в НАТО и да даде ход на кандидатурата на Финландия. „Това е развитие, което не желаехме, но за което бяхме подготвени“, заяви Билстрьом пред журналисти. Той отказа да коментира новината от Унгария, като заяви, че не разполага с потвърждение от Будапеща.

След нахлуването на Русия в Украйна Финландия и Швеция прекратиха десетилетията на военно необвързване и решиха да се присъединят към ръководения от САЩ отбранителен съюз. Техните кандидатури бяха приети на срещата на върха на НАТО през юни и трябваше да бъдат ратифицирани от парламентите на всички 30 членове на алианса – процес, който се сблъска с проблеми, когато ставаше въпрос за Турция и Унгария.

Ердоган обвини Швеция, че не е спазила условията на отделно споразумение, което те постигнаха през юни 2022 г. и по силата на което Турция се съгласи да одобри кандидатурите. Турция е поискала екстрадирането на десетки кюрдски и други заподозрени, които обвинява във връзки със забранени бойци и опита за преврат през 2016 г.

Днес турският държавен глава заяви, че Швеция все още не се е съгласила да екстрадира хора, които фигурират в списък с около 120 души, издирвани от Анкара.

В Стокхолм Билстрьом настоя, че Швеция изпълнява ангажиментите си по споразумението. „Ние правим всичко, което е записано в този меморандум – нищо повече и нищо по-малко от това, което е записано в него“, каза той. „Това означава, че когато възникнат случаи на екстрадиция, свързани с този меморандум, ще има решения, които могат да бъдат положителни и които могат да бъдат отрицателни от гледна точка на Турция, и така просто ще бъде“, добави министърът.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *