Гледайте „Бойните маршове на България“ в Кърджали, те не оставят равнодушно нито едно българско сърце Парламентарни избори 2023

  • Проф. Любомир Халачев показва авторския си филм в чест на Деня на Тракия и 110-та годишнина от превземането на Одринската крепост
  • Лентата представя песните на Българското възраждане, изпълнявани от българските полкове по фронтовете на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни

 Водачът на кандидатдепутатската листа на Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ в Девети кърджалийски избирателен район, известният български сценарист и режисьор проф. Любомир Халачев, ще представи на 20 март, понеделник, от 18 часа, в конферентната зала на хотелски комплекс „Арпезос“ в Кърджали авторския си филм „Бойните маршове на България“. Входът е свободен.

Събитието се посвещава на 26 март – Деня на Тракия и 110-та годишнина от превземането на Одринската крепост. На него може да присъства всеки, който проявява интерес.

Същият ден кандидатдепутатската листа на Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ започва поредица от срещи в областта. Първата ще бъде от 11 часа в кафе „Клуб на пенсионера“ в Крумовград. Поканени са всички, които желаят да чуят програмата на Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ /№ 14 в бюлетината/. Те ще могат да зададат и своите въпроси към кандидатите за депутати.

На срещата в конферентната зала в хотелски комплекс „Арпезос“ проф. Любомир Халачев ще отговори на всички въпроси на зрителите във връзка с филма и ангажиментите, които поема като кандидат депутат от региона.

Филмът „Бойните маршове на България“ представя песните на Българското възраждане, изпълнявани от българските полкове по фронтовете на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни.

Тези песни са водили в атака победоносните български полкове по фронтовете на петте войни, водени от Третото българско царство през последното столетие. С тях на препълнените градски площади са посрещали оцелелите герои.

Това са песните, които не оставят равнодушно нито едно българско сърце, където и да се намира по света. Вълнуващ филмов разказ, който ни води през старите фотографии, архивни ленти и спомени от столетие, наситен с красива маршова музика, изпълнена от най-добрите военни оркестри.

Във филма са представени разказите на акад. Георги Марков, Красимир Узунов и други.

В интервю за БНР през 2018 г. Красимир Узунов споделя, че е обикалял антикварни магазини, купувал стари плочи и партитури, за да реставрира станалите толкова неудобни след 1945 година бойни маршове.

Той разказва, че „Велик е нашият войник“ е написан преди почти 100 години край Охридското езеро. Той е химн на българската армия от 2005 година, но тогава се оказва, че нито в „Златния фонд“ на БНР, нито във военните архиви има звукова памет за автентичното произведение на Михаил Шекерджиев и Константин Георгиев – бойният марш на 23-ти пехотен Шипченски полк. За пръв път този химн е бил изпълнен на Рибарския площад в Охрид през 1916 г.  Командирът на полка се разплакал, защото в песента е описан целия път на полка от началото на Първата световна война.

Повече интересни факти ще можете да научите при прожекцията на филма.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!