Пловдив издигна поетите и писателите си на хълм На 21 март отбелязваме Световния ден на поезията

Днес се отбелязва Световният ден на поезията. ЮНЕСКО за първи път приема 21 март за Световен ден на поезията по време на своята 30-а Генерална конференция в Париж през 1999 г., с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути. Включването му в световния календар на Организацията цели още признание на обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал.

Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства, като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.

Преди 12 години Пловдив издигна своите поети и писатели на пиедестала на Седмото тепе с проекта на художника Атанас Хранов.

Градинката на Джумаята бе настлана с каменни павета, между тях с радиално подредени чугунени букви с формата и големината на павета са изписани имената на видни български автори, а под тях също от чугун са увековечени техни значими произведения, създадени в Пловдив.

На трите входни алеи са поставени цитати от Иван Вазов, Захари Стоянов и Константин Величков.

Източник: podtepeto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *