Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна изтребители и танкове

„Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта“, заяви държавният глава

„Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори“. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в конференция „Антикорупция и национална сигурност“.

По думите му редно е българските граждани „да знаят позицията на партиите, които очакваме след изборите да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната“.

„България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Страната ни ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира“, уточни той.

„Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националната сигурност са свързани“, подчерта държавният глава.

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта, изтъкна още държавният глава: „Корупцията, освен че подкопава, тя е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея“.

Президентът отбеляза, че политическа криза все още не е намерила трайно решение.

Той изтъкна още, че финансите на държавата са стабилни и няма да коментира предизборни спекулации.

„Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост и гарантира ежегодно нарастване на пенсии и изплати. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, категорични спекулации са, че ще има промяна в курса на лева към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ. Но това е едно предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предишни парламента, можем евентуално да стигнем и до някой от тези лоши сценарии. Ние в момента сме далече от тях, но зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи. Вие представяте ли си, ако служебното правителство в последното Народно събрание се беше поддало на този популистки натиск от парламентарната трибуна и беше внесло бюджет, за който се канеха моментално да нараснат разходите с 10 млрд. Ако тогава служебното правителство се беше поддало, вече щяхме да говорим за този сценарий. Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала“, каза Радев.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *