Григор Захариев, роден в София, но се счита за кърджалиец и работи за региона Парламентарни избори 2023

  • Офицер от запаса, става депутат от района, участва активно в работата на две важни комисии в парламента, помага на хората от нашия край
  • Ако бъде избран ще работи пак за чиста природа, за развитието на туризма, за добра инфраструктура и повишаване на доходите, да не бягат хората от този прекрасен край

Валентина ИВАНОВА

Макар че е от София, Григор Захариев отдавна се счита за кърджалиец. Живее между Родопите и столицата, но предпочитанията му са за планината. Влюбва се в красивата природа край язовир „Студен кладенец“, когато за първи път зърва района. Там го завежда през 1990 година тогавашният му колега от СОТ Георги Джелепов, сега покойник. Закупува парцел на Дарец. Благодарение на трудолюбието и упоритостта си и с подкрепа на приятели започва да строи вила в труднодостъпния район. Това му отнема години, тъй като разчита на собствени сили.

Като бивш офицер Григор Захариев показва своята съпричастност към загиналите в района пилоти кап. Дойчин Бояджиев и кап. Емил Петров, летци от авиобаза Узунджово. На 28 януари 1992 г. самолетът им се забива в сипей на северния бряг на язовир “Студен кладенец” в района на село Калоянци. След няколко месеца на лобното място е издигнат 4-метров кръст. От миналата година той вече е осветен и се вижда от километри благодарение на Захариев и негови приятели, които влагат труд и средства. С фотоволтаична клетка, която зарежда акумулатори и реле, така че светва автоматично, щом се стъмни. Инженерът тогава специално взема съгласие от живеещите в селото мюсюлмани, които се отнасят уважително към загиналите и не се възпротивяват на идеята.

Григор Захариев в 48-ия парламент

Чувства се още по-свързан с кърджалийския край, след като става депутат от Девети МИР в 48-мия парламент като част от групата на политическа партия „Български възход“.

Участва активно в работата на две важни комисии – по отбрана и „Вътрешна сигурност и обществен ред“. На тази позиция го сварва големият пожар, развихрил се под връх Вейката в община Кирково. Депутатът веднага се озовава в своя избирателен район. Пристига на място в оперативния щаб с желание да окаже всякаква морална и логистична помощ, предвид богатия си опит в службите. Има готовност да съдейства за осигуряване на хеликоптер.

По време на големия митинг, организиран от КНСБ в столицата с искане за повишаване на минималната работна заплата, Захариев се среща с групата протестиращи от Кърджали и говори пред събралото се множество в подкрепа на основателните искания на работниците и служителите.

Една от най-важните задачи, които „Български възход“ изпълнява в парламентарната си дейност е свързана с облекчаване на режима за поставяне на фотоволтаични системи за лично ползване. До 20 киловата те вече не трябва да се съгласуват с енергоразпределителните дружества. Захариев участва при изготвяне на текстовете заедно с колежката си Комитова, тъй като е експерт в тази сфера. Само дето някои други партии после си приписат заслугата за въпросния законопроект.

Григор Захариев участва заедно с лидера на партията Стефан Янев на консултациите при президента Румен Радев на 28 ноември 2022 година.

Председателят на „Български възход“ е човекът на когото вярва. Затова се включва в политиката. Двамата са съкурсанти – завършили са заедно военното училище.

След това инженер Захариев работи три години в армията и дълго време в МВР като специалист по охранителни системи. До 2000 година е в националната дирекция СОТ като достига до началник сектор, дори става временен шеф. Опълчва се на ръководството на министерството, когато е взето решение да се закрие СОТ. Тогава го уволняват, но ликвидирането на дирекцията се отлага с цели 13 години.

Захариев участва заедно с лидера на партията Стефан Янев на консултациите при президента Румен Радев

Между 2002 и 2005 е в Служба „Сигурност“, преди тя да стане част от ДАНС. Напуска системата с чин подполковник.

Преди 25 години идва в Кърджали, където заедно с Георги Джелепов създава частната фирма „СОТ – Кърджали“, която после продават.

Днес е пенсионер, но се занимава с частен бизнес, когато е извън парламента. Има син и двама внуци.

Ако отново получи доверието на кърджалийци, ще продължи да работи за просперитета на региона, за чиста природа, която да позволи успешно развитие на туризма, за изграждане на добра инфраструктура и повишаване на доходите, за да спрат хората да напускат този прекрасен край и страната.

Затова призовава да се гласува за партия „Български възход“ с номер 15 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!