Демерджиев: Твърдения в доклада на САЩ са неактуални, полицията у нас вече не бие

Твърдения в доклада на Държавния департамент на САЩ за България вече не са актуални. Това коментира вътрешният министър Иван Демерджиев пред bTV.

„Полицията превишаваше правомощията си спрямо гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помагат на хората. Тази констатация вече не е меродавна“, заяви още Демерджиев.

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест“, допълни министърът.
Той коментира и упреците за насилие над мигрантите, които незаконно преминават границата ни.

„Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, каза още вътрешният министър.

„В началото на мандата еврокомисията твърдеше, че няма да даде пари за границата ни. Но сега виждаме, че тя става приоритетна и към нея се насочва внимание. С тези пари ще се направи нещо, което не е направено 10 години – ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие и където работят основно живи сили. Ще се направи проект, който вярвам, че ще стане модел за опазване на външните граници“, обясни Демерджиев.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *