Проф. Любомир Халачев: Интелигентните хора трябва да участват в политиката Парламентарни избори 2023

  • Обединихме се, за да мотивираме с нашата програма всички съмишленици, които искат лява политика, но не застават зад БСП
  • Когато районът е добре икономически и гражданите са спокойни, тогава няма междуетнически конфликти

Проф. Любомир Тодоров Халачев е български кинооператор, сценарист, режисьор, продуцент и преподавател. Професор, доктор по изкуствознание. Дългогодишният преподавател в НАТФИЗ и негов ректор от 2011 до 2015 г. в момента ръководи магистърската специалност „Мениджмънт в екранните изкуства“. През 2020 г. отбеляза 70- годишния си юбилей с нов роман – „Сънувам кино“, а през тази година ни поднесе нов сборник с разкази – „Десет неща, които никога няма да правя“.

Професорът зад камерата

Роден е в София на 14 февруари 1950 г. Завършва през 1973 г. ВГИК, Москва със специалност операторско майсторство.

Специализира в Италия и Франция документално кино, през 1999 г. завършва курс по „Маркетинг на културата“, организиран от ФАР и Британския съвет.

Халачев е режисьор и сценарист на повече от 100 документални филма. Печелил е редица национални и международни награди и отличия.

През 1989/1990 г. е зам.-директор на българския културен център във Варшава, през 2004 – 2005 е работил като професор в Сингапур, университета „Ни Ан“. Ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми. През 2005 – 2011 г. е декан на „Факултета по екранни изкуства“, а от 2011 г. до 2015 г. – ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за вицепрезидент заедно с Ивайло Калфин. Двойката е издигната от инициативен комитет, представляван от Георги Първанов.

 

Разговора води Валентина ИВАНОВА

– Г-н професор, зад гърба си имате над сто документални и игрални филма, Вие сте писател, преподавател, защо влизате и в политика?

– В политиката съм от 8 години. Аз съм председател на Гражданския съвет на партия АБВ, част от коалиция „Левицата!“. Бях кандидат за вицепрезидент на република България в тандем с Ивайло Калфин.

В първите годините на прехода много хора на изкуството и културата не искаха да влизат в политика. Помните, че интелектуалци като Йордан Радичков и Валери Петров след Великото народно събрание се отказаха от това занятие. Вървеше логичната теза, че политиката не е много чиста работа. Но това отвори празно място и то бе заето от неподготвени хора.

Около 2010-та година обаче мнозина мои колеги и приятели от различни политически сили разбраха, че така не става. Не може постоянно да сме недоволни, а нищо да не правим. И напоследък в парламента влязоха доста дейци на културата и изкуството от различни цветове.

Един човек като мен, с обществени ангажименти, е нормално да започне да помага на дадена политическа сила, в която вярва. В случая – коалиция „ЛЕВИЦАТА!“. Виждайки недоброто състояние на държавата, интелигентните хора трябва да вземат активно участие в политиката.

Обединихме се, за да направим силна формация с лява ориентация. Искаме да мотивираме с нашата програма всички съмишленици, които искат лява политика, но не застават зад БСП. Ние разчитаме на техния вот. Залагаме сериозни кандидати и платформа.

Представянето на листата на „Левицата!“ в Кърджали

– Защо водите листата на коалицията точно в Кърджали?

– Когато се формира общото пространство за България, коалицията подбра една група от водачи на листи, сериозни, известни хора, с опит. Държахме те да бъдат добре приети в съответния район.

При нас няма командно налагане на кандидатите. Местните координатори пожелаха аз да бъда водач тук и аз уважих тяхното желание. Кърджали има сериозна практика от предишни години, когато кандидати са били и Георги Първанов, и Стефан Данаилов…

В листата ни има много качествени хора като известната адвокатка от Кърджали Елена Костова-Петкова, която участва и в Пазарджик, бизнесмени и др., добре балансирана е и по линията младост – опит.

– И как ще помогнете хората тук да си решат проблемите, ако станете народен представител от региона?

– Народните представители, без значение какво обещават, не могат сами да правят политиката в районите. Можем да помагаме за провеждане на политиката, която местната власт е определила.

В парламента има контакти – официални и неофициални, различни възможности за въздействие, но идеите трябва да идват от общините, от общинските съвети. Затова се обръщам към всички избиратели да си помислят как ще гласуват сега, но и да внимават след 6 месеца кого ще подкрепят на местните избори, защото от това зависи съдбата на региона.

Проф. Халачев с адв. Елена Костова-Петкова и Георги Първанов, Георги Първанов, президент на Република България от 2002 до 2012 година

– Вие сте потомък на българи от Одринска Тракия, прокудени от родните се земи през 1912-13 година. А в Кърджали има тракийци и македонци, наследници на българи от Беломорието. Какво бихте казали на тях, а и на комшиите им турци, с които днес отлично съжителстват? Какво ще направи „ЛЕВИЦАТА!“ за сложните смесени райони?

– Тракия е една прекрасна земя, като се започне от Малко Търново и се свърши във вашия край. Грехота е да се изоставя и хората да я напускат. Нашите прадеди са оставили тук живота си, за да я направят българска, част от нашата родина. Те са дошли през 1913 година и са облагородили тази земя. Ние днес трябва да уважим техните усилия, трябва да положим всички усилия, за да дадем тласък на Кърджали да се развие като модерен красив град. Тук има исторически дадености, приятен климат за производство на зеленчуци и плодове. Благодарение на близостта с Гърция може да се работи трансгранично, да се ускори изграждането на обходния път и икономическата зона.

Тук хората от различни религии и етноси са живели векове заедно. Когато районът е добре икономически и гражданите са спокойни, тогава няма междуетнически конфликти. Когато има напрежение, това означава, че държавата не си е свършила работата.

„Левицата!“ е обявила, че е коалиция на мира. Независимо къде има конфликти или зараждащо се напрежение, ние искаме да се търси найдобрата възможност за решение по мирен начин.

На 2 април разчитаме на подкрепа с номер 14 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!