Гърция пак осъдена заради мръсния въздух в Солун

Съдът на Европейския съюз за пореден път осъди Гърция заради състоянието на околната среда и по-конкретно заради качеството на въздуха в Солун, съобщи „Катимерини“.

Тази седмица съдът отново установи много високи нива на микрочастици във въздуха на северния град, с които Гърция не е успяла да се справи през последното десетилетие.

Мониторингът на Европейската комисия на нивата на праховите частици с диаметър 10 микрона (PM10) в Гърция започна през 2005 г. Той установи проблеми в много агломерации, като пределно допустимите стойности са превишавани в продължение на много време.

В резултат на това през 2009 г. комисията изпрати предупредително писмо, а през 2013 г. – допълнително писмо, в което се посочва, че освен постоянното нарушаване на пределно допустимите стойности, Гърция не е предприела подходящи мерки, за да гарантира, че проблемът с мръсния въздух ще бъде решен най-бързо в районите на Атина и Солун. През 2021 г. Гърция беше сезирана от Съда на ЕС, а в четвъртък беше обявена първата осъдителна присъда по този въпрос.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *