За мен Кърджали е Стоян Пиличев, талантлив боксьор, трудолюбив треньор и разкошен човек

  • Петър Лесов става световен шампион под ръководството на родения в Широко поле селекционер
  • Радва се, че и днес от «Арда бокс» излизат шампиони като Ергюнал Сабри и Алейна Мехмед

Валентина ИВАНОВА

Много пъти съм идвал в Кърджали на различни турнири. Винаги свързвам града с покойния ми треньор и приятел Стоян Пиличев. Името му е изписано със златни букви в историята на българския бокс и аз съм изключително щастлив, че животът ме срещна с него. Друг толкова трудолюбив треньор, загрижен за състезателите си, и разкошен човек не познавам. Това си спомня пред «Нов живот» Петър Лесов, треньор на националния отбор юноши, който присъства за държавното първенство, започнало във вторник в спортна зала «Арпезос».

Петър Лесов с боксовия съдия Владимир Чолаков и треньорът на „Арда бокс“ Стоян Узунов в зала „Арпезос“

Още от дете той се възхищава на успехите на легендарния боксьор, роден в село Широко поле, започнал кариерата си в Кърджали и стигнал до участие на две олимпиади. След като приключва спортната си кариера, Пиличев се заема с треньорска дейност и се превръща в един от най-добрите селекционери на ЦСКА и на националните гарнитури. Под негово ръководство младият Петър Лесов завоюва световна титла за младежи в Йокохама, Япония през 1979 година. На Игрите в «Москва 80» става най-младият олимпийски шампион.

Между двамата се създава силна връзка, прерастнала в дългогодишно приятелство. Дори няколко години живеят врата до врата в столичния квартал «Изток».

Тодор Занданов е другият боксьор, тръгнал от Кърджали, когото много уважавам. И днес се възхищавам на неговите успехи като треньор и собственик на спортен клуб „Капитан Петко войвода“ в София. Въпреки напредналата си възраст, не е загубил своята страст и любов към бокса, обяснява Петър Лесов.

Радва се, че и в наши дни от града край Арда излизат големи таланти. Следи развитието на Ергюнал Сабри и Алейна Мехмед, с които се среща постоянно по време на подготвителните лагери в комплекс „Диана“.

Като специалист, оценява трудолюбието и постоянството на треньорите в малките клубове като „Арда бокс“. Смята, че днешният спорт се крепи на ентусиазма на такива хора.

Петър Лесов с Ергюнал Сабри и Станимира Петрова по време на лагер, 2022

Петър Лесов дълги години е треньор в ЦСКА и на националния отбор. Той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство в Милано. После поема момичетата и девойките в националния отбор и става личен треньор на Станимира Петрова, световна и трикратна европейска шампионка, и участничка на две олимпиади. Сега се тревожи за нея, тъй като й предстои втора операция за отстраняване на камъни в бъбреците. Вярва в нейното добро представяне на наближаващите квалифиции, валидни за олимпийските квоти.

От януари тази година отговаря за националните гарнитури юноши 13-14 и 15-16 годишни. Сега, в Кърджали, 7-8 момчета, са привлекли вниманието му. Открояват се клубовете „Лаута“ – Пловдив и „Лъвовете“ – Петрич. Подготвят добри боксьори, макар да не разполагат с кой знае каква материална база и финансови условия. Сред най-успешните е „Локо“ – София. Там е изградена добра школа, традиционно разполагат с много силни състезатели и прекрасни условия за подготовка. Но те привличат най-добрите момчета и момичета от цяла България. Както знаете, и кърджалийското откритие Алейна Мехмед вече е част от столичния клуб, коментира селекционерът.

Петър Лесов е оптимист за бъдещето на българския бокс. Интересът към този мъжки спорт расте. Броят на състезателите се увеличава. Треньорите работят здраво и резултатите се подобряват. При юношите старша възраст, младежите и мъжете има успехи – те се видяха на последното издание на Международния турнир „Странджа“.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    На олимпиадата в гр.Мюнхен през 1972 г. Георги Костадинов става първият олимпийски шампион на България по бокс под ръководството на старши треньора Стоян Пиличев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *