Официално откриха парк „10 пехотен родопски полк“ в Хасково (Снимки)

Нов живот

С тържествена церемония днес официално беше открит новият парк на Хасково. „В деня на 10 Пехотен родопски полк и Ден на Тракия Хасково сбъдна една мечта. Върху руините на някогашните казарми, построихме модерен, просторен и няма да е пресилено да кажа- уникален парк. Направихме така, че в сърцето на града, в хармония, да съществуват и историческото минало и бъдещето“, каза в словото си кметът на Община Хасково. Станислав Дечев припомни, че изграждането на парка започна като една мечта. „Много хора не си представяха, че стените на недостъпните военни терени ще паднат и върху занемарените 50 дка ще се появи зеленото сърце на Хасково!“, допълни градоначалникът.

„Бившият военен терен беше предоставен от държавата на Община Хасково. А най-важната крачка, за да го има днес този парк, беше направена през декември 2020 г. Тогава Община Хасково получи от Правителството с премиер Бойко Борисов 3 900 000 лева, за да изгради модерен парк. Следваха поредица от процедури, трудности, ковид-криза, инфлация, галопиращи цени, но работата продължи. Строителите не се отказаха. Защото и те, както и ние, бяхме приели този парк за кауза. Знаехме, че можем и трябва да го направим“, заяви кметът на Хасково и благодари на всички, които имат заслуга за изграждането на парка.

„На тези, които приеха идеята и я превърнаха в проект, на Правителството, което осигури финансирането, на общинските съветници, строителите, на експертите по озеленяване, на всички специалисти и работници, които не се отказаха!“, каза Станислав Дечев и допълни: „Има още много хора, на които ще благодаря! Защото този парк го направихме всички ние, с вас. Спомням си как още от началото на строителството хора от квартала ми пишеха, пишат ми и до сега. Някои с добри думи, други с препоръки или с критики. А това означава само едно: и вие, като мен, сте приели този парк като свой! Много от вас вече идват тук редовно. Знам, защото и аз често идвам. И се радвам, когато виждам деца в кътовете за игра или на скейт площадката, когато има възрастни хора по пейките или спортуващи по алеите. И аз като вас очаквам да се разлистят дърветата, да видим цветните алеи, зелените поляни и да се радваме на смеха от спортните площадки. Изброявам всичко това, защото днешното откриване не е финал на проекта. Този парк е жив, той ще се развива и разхубавява все повече. Пред очите ни. И само от нас зависи колко по-красив ще става!“, подчерта кметът на Хасково и се обърна към стотиците гости на откриването: „Благодаря Ви, че ми повярвахте, за да сбъднем тази мечта заедно! Нека ползваме парка със здраве, да го пазим и да се гордеем с него. Защото освен място за почивка, парк „10 Пехотен родопски полк“ е и място за преклонение! Честито на всички!“

Новото зелено сърце на Хасково израсна пред очите на хасковлии през последната година. Руините се превърнаха в светлина и зелен простор, военният паметник на 10 Пехотен родопски полк, намери своето достойно място. Монументът е завършен през 1929 г. по проект на арх. Джангозов. В годините на социализма остава скрит зад казармените зидове. По това време за героизма на 10 Родопски полк не се говори. След падането на режима, следват години на разруха. През 2013 г. по инициатива на Граждански инициативен комитет от Хасково, със средства, осигурени от Правителството, в чест на 100-годишнината от превземането на Одринската крепост, монументът беше реставриран. 10 години по-късно на 26 март 2023 година паметникът на славните родопци е централна фигура в новия парк на Хасково.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *