Първо да овладеем безумните цени на хранителните продукти Парламентарни избори 2023

  • От 10 години преподавам в Медицинския университет в София, но никога не съм прекъсвала връзката си с Кърджали, заявява проф. д-р Жени СТАЙКОВА, дмн, водач на листата на коалиция „БСП за България“ за 9-ти МИР

На моите срещи с избирателите те често ме питат за три от най-важните неща: за социалната и политическата кризи у нас и за войната, която бушува недалеч от България.

Моят отговори е, че социалната криза е свързана с високата инфлация и спекула. Затова на първо време трябва да овладеем безумните цени на хранителните продукти. Това може да стане единствено чрез приемане таван на цените, мярка, която предлага БСП.

Що се отнася до политическата криза, през последните две години правим само избори, които не доведоха до съставяне на постоянно правителство. Затова е много важно и нашето представяне на 2 април.

В световен план най-важно е час по-скоро да се спре войната в Украйна чрез преговори по дипломатически път.

Член съм на БСП от 1983 г., още като студентка.

В момента съм председател на Комисията по здравеопазване към Софийския градски съвет на БСП.

Получих номинация от ръководството на Партията да оглавя листата като човек, който много години е живял и работил в Кърджали. Аз обичам града и областта и затова приех.

Скандалите на Конгреса на БСП са грозни, но са провокация от хора на ГЕРБ в БСП.

Уникалният наш поет и мъдрец Любомир Левчев беше казал: „БСП е партия на самоизяждащите се хора”! То важи най-много за провокаторите и политическите търгаши вътре в партията. И никак не касае честните социалисти!

Знае се, регионът ни е специфичен. Чисто демографски, ДПС доминира. Така голяма част от обществото остава непредставена в Народното събрание. Апелирам към нашите съграждани от турския етнос, които са много трудолюбиви, но изпитват като всички нас финансови и социални трудности, да гласуват за социалната програма на БСП.

Вярно е, че от 10 години преподавам в Медицинския университет в София, но никога не съм прекъсвала връзката си с Кърджали. Тук имам много приятели и съм осведомена както за доброто, така и за проблемите на града. Смятам, че спокойно мога да защитя интересите ви, скъпи приятели, да работя за истинското развитие и на региона, и на страната ни, ако ме подкрепите в избора ми за народен представител от коалицията на „БСП за България“.

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

по повод Международния ден на театъра

Уважаеми творци от театър „Димитър Димов” – Кърджали,

От 1962 г., по инициатива на Международния театрален институт – част от системата на ЮНЕСКО за насърчаване сътрудничеството между театралните дейци, отбелязваме 27 март като Световен ден на театъра.

По този повод приемете моите най-сърдечни поздрави за здраве, творческа енергия и вдъхновение, много успехи на сцената и в живота!

Театърът в Кърджали устоява и ще продължи да устоява на превратностите на времето, защото в него десетилетия наред живее творческият дух на всички, които от вдигането на първата завеса до днес – ръководства, режисьори, сценични работници, радват и се раздават на почитателите си и издигат културния престиж на Кърджали.

Приемете в този ден искрените ми аплодисменти за всички постижения и отличия и нека пребъде духовната сила на театралното изкуство!

Проф. д-р Жени СТАЙКОВА, дмн –

водач на листата на коалиция „БСП за България“ за 9-ти МИР

 

Биография на Жени Стайкова

Завършва Медицинска академия „И. Мечников” в Санкт-Петербург през 1984 г.

Има специалност “Комунална хигиена” (МНИИГ”Ф.Ф.Ерисман” – Москва, 1987 г.) и втора специалност ”Социална медицина” (МУ – Пловдив, 2000 г.). Магистър по здравен мениджмънт (МУ – София, 2005 г.) и по специалност „Публична администрация – административни практики” (СУ ”Св.Кл. Охридски”, 2014 г.).

През 2008 г. придобива Диплома за образователна и научна степен „Доктор” на ВАК към МС, а през 2010 г. Свидетелство за научно звание „Доцент” на ВАК към МС. През март 2018 г. защитава научна степен „доктор на науките” в МУ – София, а от 2018 г. е професор в МУ – София, Факултет по обществено здраве (ФОЗ), катедра „Превантивна медицина“. Била е преподавател в Пловдивския университет и доцент в МУ – Плевен. Работила е като ординатор в ХЕИ – Кърджали и в МНИИГ по хигиена “Ф.Ф.Ерисман” – Москва. В периода 1995 – 2014 г. е последователно директор на ХЕИ, РИОКОЗ, РЦЗ и РЗИ – Кърджали и на Националния център по обществено здраве и анализи. Била е председател и зам.-председател на съвета на директорите на МБАЛ “Пловдив” и зам.-управител на МБПЛР „Сердика“ – София. От 2021 г. е председател на Съвета на директорите на МБАЛ „Св. Пантелеймон – Ямбол” АД.

Експерт е по околна среда и здраве, обществено здраве и здравен мениджмънт, ръководител на национални и международни проекти за промоция на здраве и профилактика на хроничните незаразни болести; психично здраве. Като експерт по ОВОС участва в работни колективи по здравно-хигиенна оценка за изработване на предварителни и окончателни доклади по ОВОС на автомагистрали и летища.

Научен ръководител е на дипломанти и докторанти във ФОЗ, рецензент на дипломни работи и на дисертационни трудове. Участва в научни журита за добиване на степени и звания, както и в комисии за одит на докторски програми.

Представила е доклади и научни съобщения в областта на общественото здравеопазване на форуми у нас и в чужбина. Има множество публикации в български и чужди издания. Съавтор е на учебници и методични ръководства. Автор на две монографии и 6 учебни помагала по различните направления на хигиената.

Член е на СУБ, БЛС, на Световната организация по епидемиология на околната среда, Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт; на Българското научно дружество по обществено здраве; на Българското сдружение по превантивна медицина; Сдружение “Обществена коалиция за здраве – Кърджали”.

Има много награди и грамоти за принос в осъществяване на националната здравна политика и постигнати високи успехи в здравеопазването.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!