Димитър Стоянов: Няма да изпращаме нито един войник в Украйна

Няма решение за изпращане на български военнослужещи на територията на Украйна. Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди, защото няма такива. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Една лъжа, повторена 100 пъти, няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов.

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка Министерски съвет не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър.
„Доколкото ми е известно, ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди”, добави Димитър Стоянов.

Източник: dnes.bg
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *