Съдят мъж за зачеване на 550 деца

Мъж от Нидерландия е изправен пред съда, за да му се попречи да стане баща на още деца.

Нидерландският донор на сперма е станал баща на поне 500 деца по целия свят.

41-годишният мъж от Хага е дарил спермата си на поне 13 клиники в Нидерландия и в чужбина.

Жена, която е заченала дете през 2018 г. с помощта на неговата дарена сперма, застава зад съдебния иск заедно с организация, която защитава правата на децата на донорите.

Според правилата един човек може да дари сперма за не повече от 25 потомци или за 12 семейства, за да се предотвратят кръвосмесителни връзки и да се защити психическото здраве на децата донори.

„Ако знаех, че той вече е станал баща на повече от сто деца, никога нямаше да избера този донор“, се казва в изявление на майката, която е започнала производството срещу него.

Мъжът вече беше включен в черния списък на Нидерландия през 2017 г., след като стана ясно, че има повече от сто деца от донори.

Тогава Нидерландското дружество по акушерство и гинекология призова всички банки за сперма и клиники незабавно да спрат да използват неговата сперма.

Твърди се, че Джонатан М. е продължил да извършва донорство в чужбина и по незаконни канали.

Донорът се свързва с бъдещи майки чрез социалните медии, за да предложи спермата си под масата.

Според адвоката на фондацията Марк де Хек донорът е нарушил споразуменията с клиниките и с бъдещите родители, които са разчитали на ангажимента му да зачене само до 25 деца.

„Донорът е дал приоритет на желанието си да се възпроизвежда и поведението му представлява заплаха за психическото и физическото благополучие на децата донори“, казва де Хек.

Медиите съобщават, че Джонатан М. понастоящем живее в Кения и отказва да коментира съдебното производство срещу него.

Progress Educational Trust (PET), платформа за хора, засегнати от безплодие или генетични заболявания, заявява, че ограничението от 25 потомци има за цел да запази нивата на роднинство сред заченатите от донори хора подобни на тези в цялото население.

„Когато генетичният материал на донора присъства в голям брой потомци, се увеличава (много малкият) риск двама полубратя и сестри да създадат интимна връзка“, подчертава PET.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *