Как Гърция и Турция изведнъж станаха най-добри приятели

  • Турция и Гърция отдавна спорят за границите в Егейско море, за Кипър и залежите на газ

Скорошната среща на външните министри на двете страни в Брюксел изненадващо показа, че Турция и Гърция изведнъж са станали най-добри приятели, отбеляза германският ежедневник „Тагесшпигел“. Мевлют Чавушоглу и Никос Дендиас в един глас заявиха, че са доволни от разговора – двете страни са решили да си сътрудничат още по-тясно. Както обаче изтъква германското издание – сближаването е изненадващо, защото само преди няколко месеца Турция за пореден път заплашваше Гърция с война.

По повод гръцкия национален празник на 25 март, отбелязващ началото на освободителната война на гърците срещу турските окупатори, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис получи неочаквано приятелско послание от Анкара. Наред с поздравленията по случай празника, турският президент Ердоган заявяваше: „Убеден съм, че отношенията и сътрудничеството на нашите две страни ще продължат да се развиват в бъдеще със съвместните ни усилия“.

Неочаквано приятелски тонове

Правителствата и в двете страни са пред трудни избори. Ако се следваше досегашната логика на турско-гръцките отношения, сега би трябвало да настъпи време на ескалация, но в момента се случва точно обратното. Защото, както посочват експертите, политиците и в двете страни следят внимателно настроенията на избирателите, а те не искат конфликт.

Гърция и Турция спорят за границата в Егейско море, за Кипър и за залежите от газ в източната част на Средиземно море, припомня „Тагесшпигел“. Освен това миналата година Анкара обвини Атина, че иска да осуети доставките на модерни американски бойни самолети за Турция. Тогава турският президент Ердоган заяви, че за него гръцкият премиер Мицотакис вече не съществува.

А сега само в рамките на няколко седмици двамата са провели множество телефонни разговори – основно по повод земетресението в Турция и тежката влакова катастрофа в Гърция през февруари. Германската медийна мрежа RND намира сходство със събитията от 1999 година, когато две земетресения в Турция и Гърция доведоха до вълна от солидарност и готовност за помощ в двете страни, както и до политическо сближаване. Тогава дори се говореше за „земетръсна дипломация“, припомня изданието.

Взаимна подкрепа

Гръцкият външен министър Дендиас бе първият чуждестранен политик, който посети пострадалите от земетресението области в Турция, а гръцки спасителни екипи оказваха помощ на оцелелите из руините на разрушените къщи в Турция. Анкара пък позволи на арестувания в Турция баща на една от жертвите във влаковата катастрофа да се върне обратно в родината си след нещастието.

Тези жестове съживиха диалога между двете правителства. В Брюксел двамата външни министри се договориха, че Турция ще подкрепи гръцката кандидатура за двугодишно членство в Съвета за сигурност на ООН. Гърция пък ще даде рамо на турската кандидатура за Генералния секретариат на Международната морска организация (IMO).

След срещата в Брюксел делегации от двете страни обсъдиха общи проекти в над 25 области – от енергийната политика до туризма и обявиха, че са подписани множество споразумения. Военните от двете страни пък – както пише гръцкият вестник „Катимерини“ – са се договорили да сведат до абсолютния минимум маневрите в Егейско море.

Принуда оказва общественото мнение

Като основна причина за внезапната политическа близост експертите определят обществените настроения в двете страни. Политологът Йоанис Григориадис казва пред „Тагесшпигел“, че гърците и турците никога не са били привърженици на ескалацията в отношенията. Избирателите биха предпочели по-умерен курс, посочва Григориадис, позовавайки се на актуално проучване по темата. Същевременно той не крие, че повечето от анкетираните гърци и турци определят проблемите между двете страни като сериозни.

Но само едно малцинство (под 20 процента в двете страни) поддържа военно решение. Около половината анкетирани подкрепят разширяването на политическите и дипломатически отношения. „С подобряването на отношенията в последните седмици правителствата следват нагласите на общественото мнение“, подчертава Григориадис. „Те се съобразяват с възгледите на повечето гърци и турци, които не са убедени в ползите от конфликтната реторика през последните години. Повечето от тях искат мирно решение“, споделя Григориадис пред „Тагесшпигел“.

Както обаче отбелязва RND, никой не знае дали сближаването ще е трайно и ще доведе до решение на двустранните спорове. Първо трябва да минат изборите: в средата на май в Турция, вероятно в края на май в Гърция. След това ще бъде открит пътят за нова ера в отношенията между двете страни.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *