Мъж се самоуби след разговор с чатбот

  • Съпругата е убедена, че повод за самоубийството са тъкмо тези разговори

Белгиец се е самоубил след двумесечен разговор с чатбота „Елиза“, съобщиха местни медии. Съпругата на покойния трийсетина годишен мъж обяснила, че в последните две години той много се тревожел за състоянието на природата и се опасявал, че човечеството е безсилно пред промените в околната среда, предаде БТА.

Постепенно мъжът започнал да се затваря в себе си и да общува основно с машината. В последните разговори с чатбота той споменал за самоубийство, а „Елиза“ отговорила, че в отвъдното ще живеят „завинаги като един, в рая“. Съпругата е убедена, че повод за самоубийството са тъкмо тези разговори, към които изглежда има пристрастяване, подобно на наркотична зависимост. Медиите отбелязват, че тя е майка на две деца, както и че семейството не е имало други проблеми.

Чатботът „Елиза“ е създаден през 60-те години на миналия век и е представен като „терапевт“, с когото може да се води логичен разговор. Медиите поясняват, че създаването на програмата е сред първите опити за развитие на изкуствен интелект, какъвто е ЧатДжиПиТи (ChatGPT).

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *