175 полицаи са пострадали по време на протестите във Франция, каза френският вътрешен министър

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дерманен каза, че 175 полицаи са били ранени във вчерашните размирици във Франция, разиграли се в десетия ден на общонационалните протести и стачки срещу пенсионната реформа, предаде ДПА.

Общо 13 000 служители на силите за сигурност бяха разположени във Франция вчера заради протестите на стотици хиляди души. По данни на полицията в някои градове се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и органите на реда, а в Париж са извършени и арести.

Медиите съобщават за сблъсъци и нанасяне на имуществени щети не само в Париж, но и в Нант, Рен, Лил, Бордо, Кале, Дижон, Тулуза, Страсбург и Кан. На някои места полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Според министерството на вътрешните работи в протеста са се включили около 740 000 души в цялата страна, а по данни на Конфедерацията на синдикатите те са били повече от 2 милиона.

Протестите, които в продължение на седмици бяха мирни, са срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. С тази реформа правителството възнамерява да предотврати риска от дефицит в пенсионния фонд, а напрежението започна да нараства, след като Макрон прокара проекта в Националното събрание (долната парламентарна камара) без вот, припомня агенцията. Там последваха два вота на недоверие срещу правителството, които се провалиха и реформата беше приета. Сега тя се разглежда от Конституционния съвет, като Макрон иска тя да влезе в сила до края на годината, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *