Четвърти ден: Над 45 сигнала за бомби в училищата

Нови над 45 сигнала за бомбени заплахи заляха училищата в страната. Този път техни мишени са предимно училища в Стара Загора, Добрич и селища в Старозагорска област.

Това е четвъртият пореден ден, в който на училищните пощи се изпращат предупреждения за заложени бомби или стрелба.

Сигнал за бомба е получен и в столичното 22 СЕУ „Георги Стойков Раковски“ по средата на третия учебен час. Учениците са евакуирани, а на място има екипи на полицията. Сред децата и учителите по коридорите е настанала паника.

В училище в столичния квартал „Враждебна“ също има получено съобщение за бомба, както и в ОУ “Братя Миладинови” в Бургас. Стотици ученици бяха евакуирани.

Продължава разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът. Вчера президентът Румен Радев заяви, че серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, допълни Радев.

Училищни директори пък вече се оплакаха, че след бомбените заплахи имейлите им са засипани с оферти от фирми, които предлагат да им направят планове за сигурност „на промоционални цени“.

Източник: dnes.bg
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *