Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така? Според петролната асоциация понижението е временно

Дизелът поевтинява през последните дни – горивото се продава средно за 2.73 лв. на литър. Трайна ли е тенденцията за понижаване или спадът се дължи на Великденските празници и завишеното търсене?

Сериозно понижение на дизела през почивните дни, обобщава БНТ. Днес литър от горивото може да се купи на цена от 2.56 лв. в по-малките бенизностанции до 2.79 лв. в някои от веригите. След абсолютния рекорд от 3.56 за литър дизел през миналото лято, днешното понижение с около 86 ст. е най-голямото за периода.

В Русе цената на дизела на малките бензиностанции рязко се понижи и дори се изравни с тази на масовия бензин. Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване.

Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция. Според него големите вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, поради което и цените там са по-високи. „Наблюдава се едно неотразяване на движението на цената във веригите, докато в по-малките бензиностанции те си показват намаление или съответно повишение. Но аз това го отдавам на предстоящите празници, когато се очаква да има доста пътуващи и просто искат да направят определен обем с печалба“, казва Пенгезов.

От петролната и газова асоциация имат друго обяснение:

„Това е конкуреницята, която работи на територията на страната и работи чудесно. И, второ, напълно е нормално цените в малките вериги да са по-ниски, защото те имат много по-малко разходи за персонал. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, правят допълнителни проверки за качеството и количеството на горивата, което съвсем естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В крайна сметка, правим го за клиентите и смятам, че те оценяват това“, посочи Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

Според асоциацията понижението е временно и се очаква ново покачване, но ще бъде минимално.

„Видяхме едно поскъпване на „Брент“ с 10 долара, може би ще има леко поскъпване, съвсем малко, в рамките на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-вече, ако тенденицята е за запзаване на тези нива – около 85 долара за барел, което за момента е вероятно и се задържат се на тези цени. Така че, застой с евентуално поскъпване с няколко жълти стотинки“.

Според анализатори, намаленото производство на държавите от ОПЕК засега се компенсира от ръста на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, поради което и цените на борсите се задържат стабилни и не се повишават.

Източник: dnes.bg
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *