Радослав Милев: Кметът готви поредна схема с общинска земя Хасан Азис твърди, че идва голям инвеститор, но вече никой не му вярва

Валентина ИВАНОВА

Общинският съвет отхвърли точка 35 от дневния ред на априлската сесия, поради липса на достатъчно информация по искането на кмета Хасан Азис за промяна на статута на общинска земя от публична в частна. Предложението е продиктувано от желанието на голям инвеститор да строи в Кърджали частна болница и медицински университет.

В предварителните документи за заседанието няма достатъчно конкретика, няма писмено заявено желание от фирма, проявяваща интерес. Единствените данни дава устно кметът при внасяне на предложението, което не е публикувано в докладните преди сесията и не може да бъде намерено в сайта на общината.

Общинският съветник от „Демократична България“ Радослав Милев коментира въпроса така:

Кметът Хасан Азис се опитва за пореден път да вкара общинския съвет в имотна схема. На вчерашната сесия той предложи да се смени статутът на 40 декара апетитни имоти край Водното огледало от публична в частна общинска собственост. Целта е земята да се предостави на голям инвеститор, обещаващ да построи частна болница и медицински университет.

Няма гаранция за бъдещето на общинската собственост, освен устните заявления на кмета, на които вече сме се наслушали. Не видяхме черно на бяло никакво инвестиционно предложение, нито яснота защо и как се налага да бъде разделен парцелът на три части.

Какво ще стане, ако потенциалният инвеститор размисли и се оттегли, след като статутът вече е сменен. Като нищо следващият общински съвет да реши да продаде парцелите за други цели.

Вероятно юристите могат да намерят форма, която да защити интереса на гражданите. Например може да се учреди право на строеж върху целия парцел и след 5 години, като се построят сградите, инвеститорите да станат собственици на земята. Така и за тях е изгодно, защото ще получат терена без пари. И за жителите на Кърджали е изгодно, тъй като ще се сдобият с болница и университет.

На устните гаранции на кмета отдавна вече никой не вярва. Затова и всички се обединихме точката да отпадне от дневния ред на сесията. Вероятно Хасан Азис ще ни я предложи отново, но се надяваме да има по-добра аргументация, смята синият съветник.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

2 Отговори

  1. RAVE каза:

    София е отказала подобна инвестиция от същите инвеститори!!

  2. П.я каза:

    Инвеститор Търговска лига собственост на депутат!София отказва подобна инвестиция !Нека кмета предостави някои селски имот покрай двата язовира за болница ,ние ще ходим там да се лекуваме!Стига са грабили Кърджали селските айдуци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *