Лекарите предлагат нов метод за отказване на тютюнопушенето Методът акупунктура е разработен в Китай преди повече от 4500 години и се състои от думите "acus", което означава игла, и "punctio" - убождане

Ново проучване показва, че според специалисти е възможно да се откажете от тютюнопушенето с помощта на акупунктура, известна като допълнителна медицинска практика, която понастоящем се използва заедно с традиционните методи на лечение.

Методът акупунктура е разработен в Китай преди повече от 4500 години и се състои от думите „acus“, което означава игла, и „punctio“ – убождане.

Д-р Ченгиз Ишбилен от отделението по анестезиология и реанимация на болница „Медикъл Пойнт Газиантеп“ заяви, че в кожата на пациента се вкарват много тънки стоманени игли на много места при лечението и че се смята, че иглите балансират енергийния поток, наречен „чи“, който преминава през канали, наречени меридиани в тялото.

Той отбеляза, че това позволява на тялото да освобождава естествени химикали за борба с болестите.

„Тези химикали са серотонинът и ендорфините. Това са вещества, които осигуряват положително настроение в мозъка и са ефективни срещу болката. След лечение с акупунктура човек се чувства по-енергичен и доста по-комфортно“, каза Ишбилен.

„След подробен преглед се определят подходящи комбинации от точки в зависимост от установеното заболяване или неразположение. Акупунктурните точки се намират на дълбочина от 2 милиметра до 4 сантиметра. Иглите, използвани при акупунктурното лечение, са стерилни, за еднократна употреба и са дебели колкото човешки косъм. Иглите се вкарват в кожата на различна дълбочина в зависимост от точката и заболяването“, казва той.

Като посочва, че иглите се държат в кожата в продължение на 20 до 60 минути, Ишбилен казва, че иглите за акупунктура не се усещат, когато се поставят в зоната на болката, защото се вкарват внимателно. Като отбеляза, че когато иглата достигне желаната дълбочина, може да се усети лека болка, изтръпване и топлина, Ишбилен заяви, че в повечето случаи усещането за болка или дискомфорт трае само няколко секунди.

Ишбилен заяви, че според Световната здравна организация (СЗО) акупунктурата може да се използва за лечение на общо 40 заболявания и е ефикасна за отказ от цигарите.

ВЕСТИ.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *