Проектът за нова болницата с над 250 легла получи одобрение и от медиците в Кърджали По инициатива на кмета се проведе втора среща с обществеността

  • Предстои Общинският съвет да предостави терен

Нов живот

И втората среща с обществеността на Кърджали даде карт бланш на получи инвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“АД за изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали /болница „Сърце и мозък“ и Медицински университет/.

Проф. Тони Веков, председател на съвета на директорите на Български Кардиологичен Институт и представител на инвеститора, запозна поканените участници от 29 институции и организации, сред които Районна колегия на Български лекарски съюз, МБАЛ“Д-р АтанасДафовски”, МБАЛ –Кърджали,  Регионална колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Сдружение на общопрактикуващите лекари, регионалните организации на съюзите  на инвалидите и  слепите, РЗИ, РЗОК, социалните услуги, синдикатите, работодателски организации, неправителствени организаци, Държавна психиатрична болница в Кърджали и др.

„Поставихме си за цел обществеността на Кърджали да бъде запозната с инвестиционното намерение, да бъде отговорено на възникнали въпроси от самия инвеститор. За осигуряване на пълна прозрачност на направената инвестиция решихме тази среща да се излъчва онлай на страницата на община Кърджали”, каза при откриването на срещата кметът доц. д-р Хасан Азис. А в нея участваха още председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметовете Тунджай Шюкрю и инж. Катя Митовска, секретарят на общината Себахатин Риза, председателят Комисията по здравеопазване д-р Сезгин Бекир, арх. Димчев – автор на проекта за Общия устройствен план на Кърджали, главният архитект Станислава Димитрова, кметове на населени места в община Кърджали. В срещата участваха и енорийският свещеник Отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.

От думите на проф. Тони Веков стана ясно, че високотехнологичната болницата ще разполага с 250-300 легла, с около 160 лекари със специалност и специализанти. Планирани са клиники по кардиология, инвазивна кардиология, анестезиология и интензивно лечение, хирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, ортопедия, гастроентерология, физикална и рехабилитационна медицина, акушерство и гинекология, неонатология, педиатрия, клинична и микробиологична лаборатория.

Кърджали ще се превърне в център на здравеопазването и медицинското образование, науката и високите технологии. Пациентите и студентите по медицина от цялата страна и от съседните балкански страни ще се увеличават всяка година след завършването на комплекса.“, убеден е проф. Веков.

В одобрителните коментари от изказалите се от залата на Бизнесинкубатора беше изтъкнато, че всеки гражданин в Кърджалийска област би искал да има равен достъп до качествено здравеопазване, до „висшата” медицина, каквито би осигурила болницата „Сърце и мозък”, да има право на избор къде да се лекува. И защо трябва да се пътува до София, Пловдив, Одрин или Истанбул за някои по-тежки болести,  които не се лекуват в държавната болница в Кърджали, след като качествено здравеопазване може да се осигури и тук в Кърджали чрез реализиране на инвестиционното намерение за болница „Сърце и мозък” и университетски медицински център, който да осигурява и медицинските кадри, коментираха участниците в срещата.

На заседание на местния парламент ще бъде гласувано предоставянето на терен от 40 декара за осъществяване на инвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“АД за изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали /болница „Сърце и мозък“ и Медицински университет/ в Кърджали.

От думите на председателя на комисията по здравеопазване към Общинския съвет Сезгин Бекир стана ясно, че на заседание е било разгледано инвестиционното намерение и всички членове на комисията са гласували единодушно за това инвестиционно намерение.

„Вярвам, че общинските съветници ще вземат решението, което Кърджали и кърджалийци, а и целия регион, очаква от тях. Защото ако утре ние провеждаме заседание на Общинския съвет, приемам, че днес проведохме едно чудесно заседание на гражданския съвет на Кърджали, с което се надявам Общинския съвет да се съобрази”, коментира в заключение доц. д-р   Хасан Азис.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *