Кметът на Златоград предлага да падне ДДС върху цената на водата КЕВР определи 4,624 лева за кубик в Смолянско

Нов живот

Мирослав Янчев, кмет на община Златоград, многократно изрази недоволството си от цената на водоснабдителните и канализационни услуги, определена от КЕВР за област Смолян.

В желанието си да търси промяна, той е изпратил писмо до Народното събрание, министерството на финансите, Националното сдружение на общините и областния управител.

Мирослав Янчев

Той изтъква, че определената цена изостря социалната чувствителност на засегнатото население. Затова предлага да отпадне ДДС върху цената на кубик за цялатах страна.

Поставих темата за цената на ВиК услугите не само на територията на община Златоград, а и за всички общини в страната.

В писмото му се казва още: Краткият период на работа на 48-то Народно събрание не му позволи да разгледа предложението ми по същество и затова го поставям на дневния ред на новото 49-то Народно събрание. Решението по предложението ми за премахване на ДДС или намаляването му е в компетентността единствено на парламента и искрено се надявам този му състав да намери балансираното решение, което да гарантира интересите на гражданите и тези на операторите. Приемането на моето предложение ще доведе до намаляване на цената за крайния потребител с приспадане на ДДС, без да се засягат разчетите на ВиК дружествата и предвидените инвестиции. Едва ли някой от нас има съмнения затова, че инвестиции са необходими.

Припомняме, че нито кметът, нито общинският съвет имат право да определят цената на водата или тока.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *