Младите екскурзоводи от Славейков получиха бойно кръщение Обучението им провежда опитният гид Георги Кючуков

  • Финасова подкрепа оказва фондация „Америка за България“

Нов живот

15-те млади екскурзоводи, подготвени по проекта „Обучение на ново поколение предприемачи в туризма в Източните Родопи“, получиха своето първо „бойно“ кръщение на терен по време на младежки лагер сред природата през седмицата. Проектът е на Училищно настоятелство „Пробуда“ и се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Обучението на младите екскурзоводи започна в началото на календарната година и вече е на финална фаза. Лицензираният екскурзовод и педагог Георги Кючуков проведе планираното обучение, съставено от теоретична и практическа част, на младежи, желаещи да се отдадат на тази толкова важна за туристическия бранш професия и да останат в родния край. Те ще получат съответните сертификати и, ако имат желание, могат да продължат самостоятелно към полагане на изпит пред комисия в Министерството на туризма и да придобият правоспособност за упражняване на професията екскурзовод. Една от целите на проекта е и да привлече вниманието върху качеството на обслужване на туристите и осигуряване на неговата адекватност от лицензирани доказани професионалисти.

За обучаващите се младежи маршрутът на лагера не бе обхождан преди това, но те показаха завидна предварителна подготовка. Светилището Харман кая бе първата спирка на групата  – забележителен, но непроучван археологически обект в България, за който надеждите на българските археолози са, че в подножието се крие един от най-големите градове на траките по нашите земи.

Маршрутът отведе обучаемите и тяхната аудитория до Елмалъ баба теке – свещен храм на алианите от 17 век, след това до новооткрития музей на златото в Крумовград, създаден по проект и изключително впечатляващ. Пътешествието продължи с потапяне в слънчевата красота на Шейтан дере.

На следващия ден ги очакваше мегалитното съоръжение с култово предназначение Кромлех, природозащитният център в Маджарово, където наблюдаваха лешояди и разбраха много за усилията на еколозите в района.

Многочислената група отдаде почит и на загиналите тракийци пред мемориала-костница „Тракийски пантеон“ в Маджарово. Навсякъде беседите на обучаващите се младежи бяха допълвани при нужда от ментора им.

В голяма част от посетените обекти в групата се включи и Юлиана Дечева – програмен директор „Културно-исторически и природен туризъм“ към фондация „Америка за България“ – финансиращия орган на проекта. Тя изрази пред всички своето удовлетворение от свършената досега работа по проекта.

Предстои самите млади хора да положат основата за създаването на Наръчник на екскурзовода, който ще бъде официално издаден в края на проекта наесен. А първата по-мащабна изява на младите екскурзоводи ще бъде на 24 юни – Еньовден, когато те ще посрещат групи туристи от Кърджали и ще им осигурят безплатна беседа на Перперикон като ще бъдат част от екипа на Община Кърджали за честването на празника.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *