Василев за проектобюджет 2023: Увеличението на пенсиите е осигурено, ДДС за газа става 20% Има повишение на социалните плащания с оглед на инфлацията

„Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%, а този на касова основа ще е 2,5%. Очакваме и второ плащане по Плана за възстановяване и развитие. Запазена е макрорамката на бюджета, предложена от служебния кабинет. Предвижда се растеж на БВП от 1,8%. Средногодишната инфлация за тази година е 8,7 на сто и се очаква за идните две години да спадне до 3-4%“. Това каза финансовият министър Асен Василев при представянето на проектобюджета за настоящата 2023 г.

По думите му данъците няма да се променят. „Единствено възстановяваме данъчната ставка на газа от 20%”, каза Василев. Мотивът е, че цените на горивата спаднаха след успокояване на международните пазари.

Министърът увери, че е осигурено увеличението на пенсиите по Швейцарското правило – 12% от 1 юли.

„Запазва се политиката за учителските заплати – те ще са в размер от 125% от средната работна. Тази политика се прилага от 1 януари”, каза Василев и допълни, че са запазени средствата по всички социални програми.

Има увеличение на социалните плащания с оглед на инфлацията. Осигурени са 111 млн. лв. повече заради новата линия за бедност от 504 лв. Повече са и средствата по програмите за лична помощ, по Закона за социалното подпомагане и по Закона за семейните помощи за деца, както и парите за първокласниците, увери финансовият министър.

По думите му в бюджета има достатъчно пари за здравна профилактика. „Разчетени са средства и за болнична помощ, за да може всички лечебни заведения да осигурят на служителите си минималните работни заплати, които бяха договорени миналата година – 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар”, каза финансовият министър.

Увеличение има и на парите за отбраната – „малко повече от изискуемия от Стратегията за отбрана процент – 1,88% и 2% за следващите две години”, поясни Василев.

През 2021 г. дългът към БВП е бил 22,5%, в края на миналата година е 21,8%, а в края на 2023 г. е предвидено да бъде 22%. Тоест там няма съществени изменения, коментира още финансовият министър.

Той призна, че не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, защото това означава непредвидимост за фирмите и гражданите. По думите му и след прецизиране на капиталовите разходи те са на рекордни нива – има над 8 млрд. лева капиталови инвестиции, заложени в бюджета. „В България капиталовата програма не се изпълнява, което в дългосрочен план е пагубно за държавата”, обясни Василев.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *