Представят в Кърджали Енциклопедия Тракия Събитието е на 1 юли от 13 часа в Дома на културата

Нов живот

На 1 юли (събота) от 13 часа в Дома на културата кърджалийци ще могат да присъстват на представянето на Том I на Енциклопедия „Тракия“, научно-справочно издание, съдържащо обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни. То е реализирано със съдействието на авторитетни български учени. То представя в синтезиран вид борбата за освобождението на тракийските българи, личностите, участвали в тази борба, прогонването и избиването на хиляди тракийци, тяхната съдба след Балканската и Първата световна война до днес, различните форми на тяхната организация, чрез която те пазят паметта за миналото и се опитват да получат справедливост за станалото с тях.

Част от авторския екип, в лицето на проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Ваня Стоянова и Стоян Райчевски, ще присъства на срещата в Дома на културата.

Съюзът на тракийските дружества в България и Тракийският научен институт са организации, чиято стратегия включва защита на българщината и православието, популяризиране тракийското историческо и културно наследство, защита на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци. Реализирането на стратегията включва издигане на паметници, издаване на книги и справочници, в които се съхранява паметта и историческата истина за трагедията на тракийските българи и техните борби за освобождение и съхраняване на българския дух. Част от тази родолюбива дейност е том I на Енциклопедия „Тракия“.

Представянето в събота става със съдействието на Съюза на тракийските дружества в България, Тракийски научен институт и Дружество „Тракийско сърце“ – Кърджали.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *